Karkówka w sosie teriyaki z pieczarkami

  • wyświetlono: 827 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Wspaniała , soczysta i krucha karkówka w sosie teriyaki. Podczas smażenia otrzymamy bardzo ciemną barwę mięsa i sosu. Takie mięso zamarynowane właśnie w tym sosie jest bardzo delikatne i zaskakująco kruche. Polecam z całego serca ten sos tym, którzy jeszcze nie odważyli się go używać.

Marta Ryżek-Kalkowska
  • 45min

Składniki

5 plastrów karkówki
100 g sera
250 gram pieczarek
1mała cebula
2 łyżki masła
sól i pieprz
sos teriyaki

Do smażenia:
smakowy olej kujawski rzepakowy z dodatkiem czosnku i bazylii (można przygotować samemu)

sos:
1 łyżeczka mąki pszennej + woda

Sposób przygotowania przepisu:

Karkówka w sosie teriyaki z pieczarkami

  • pieczarki1. Pieczarki myjemy , tniemy na plasterki i wrzucamy na patelnię z masłem. Dodajemy pokrojoną cebulkę i doprawiamy solą i pieprzem.
  • Karkówka i sos teriyaki2. Karkówkę kroimy na porcję i rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Przyprawiamy, skrapiamy każdy plaster mięsa sosem teriyaki i wcieramy go w karkówkę. Tak zamarynowane mięso odstawiamy na 2-3 godziny.
  • Karkówka 3. Tak przygotowane plastry karkówki układamy na rozgrzanym oleju rzepakowym z dodatkiem czosnku i bazylii. Taki olej można również samemu wcześniej przygotować dodając bazylię i posiekany czosnek do oleju.
  • Karkówka4. Smażymy z każdej strony obracając co jakiś czas. Podczas smażenia podlewamy mięso wodą ,aby powstał nam sos.
  • Karkówka teriyaki5. Przed podaniem na stół wyjmujemy karkówkę z patelni,rozkładamy na blaszce z piekarnika i na każdym kawałku kładziemy porcję pieczarek oraz posypujemy startym serem.
  • Karkówka teriyaki6. Zapiekamy około 10 min w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni.
  • sos7. Po wyjęciu mięsa dolej jeszcze pół szklanki wody na i zagotuj wszystko na patelni. W słoiczku rozpuść 1 łyżeczkę mąki pszennej w niedużej ilości wody i wylej na gotujący sos energicznie mieszając ,aby nie powstały grudki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mięsopieczarkisertania_kuchniaw_kilka_chwilzdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiadsezonowe_przysmakiszkola_babciz_roznych_stron_swiatakarkówkawieprzowinakolacjaobiadkarnawałimprezaSylwestersos teriyakirodzinny obiadprzepis_miesiąca1000terijakikarkówka w teriyaki

Komentarze

Podobne przepisy

Piersi kaczki w sosie teriyaki

Dodane przez: rena123

Piersi kaczki w sosie teriyaki

Pierwszy raz przyrządzałam piersi...

Karkówka w kapuście kiszonej z pieczarkami.

Dodane przez: AsiaWa

Karkówka w kapuście kiszonej z pieczarkami.

Kartkówka w kapuście kiszonej z...

Pulpety w sosie taryiaki z sałatką z ogórka

Dodane przez: PolskaGotuje

Pulpety w sosie teriyaki z sałatką z ogórka

Wyraziste w smaku pulpety w pysznym,...

Karkówka duszona w grzybach leśnych

Dodane przez: Bożena Z.

Karkówka w sosie grzybowym z leśnymi grzybami

soczysta karkówka z grzybami duszona...

Polędwica w sosie Teriyaki z warzywami i groszkiem cukrowym

Dodane przez: Młoda mama

Polędwica w sosie Teriyaki z warzywami i...

Bardzo lubię kuchnię chińską, a...

Łosoś Teriyaki

Dodane przez: natasza91

Łosoś w sosie teriyaki

Mój ulubiony sposób na rybę - słodko-pikantny...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE