Karkówka w sosie śliwkowym

4.5 (194 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Wspaniały, jesienny obiad.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • 500 g chudej karkówki
    2 laski cynamonu
    50 g masła
    5 goździków
    100 g wędzonego boczku
    2 łyżki mąki
    4 szklanki wody
    1 szklanka czerwonego, pół słodkiego wina
    200 g śliwek węgierek
    2 łyżki oleju
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Karkówka w sosie śliwkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karkówkę kroimy w plastry półcentymetrowe, lekko rozbijamy, obsmażamy na oleju oprószone solą i pieprzem.

    W garnku roztapiamy połowę masła i podsmażamy drobno pokrojony boczek, dodajemy mięso, zalewamy wodą z winem, goździki oraz cynamon. Gotujemy przez godzinę na średnim ogniu.

    Następnie wyciągamy mięso, dodajemy przekrojone na pół śliwki, zagęszczamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości wody, doprawiamy solą oraz pieprzem, wkładamy mięso z powrotem.

    Dusimy razem dziesięć minut.

    Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować