500 g chudej karkówki
2 laski cynamonu
50 g masła
5 goździków
100 g wędzonego boczku
2 łyżki mąki
4 szklanki wody
1 szklanka czerwonego, pół słodkiego wina
200 g śliwek węgierek
2 łyżki oleju
sól i pieprz do smaku
Karkówka w sosie śliwkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karkówkę kroimy w plastry półcentymetrowe, lekko rozbijamy, obsmażamy na oleju oprószone solą i pieprzem.
W garnku roztapiamy połowę masła i podsmażamy drobno pokrojony boczek, dodajemy mięso, zalewamy wodą z winem, goździki oraz cynamon. Gotujemy przez godzinę na średnim ogniu.
Następnie wyciągamy mięso, dodajemy przekrojone na pół śliwki, zagęszczamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości wody, doprawiamy solą oraz pieprzem, wkładamy mięso z powrotem.
Komentarze