Karkówka w soli

4.5 (175 ocen)

  • Łatwy

Świetna na ciepło- pokrojona w grube plastry pasuje np. do obiadu z ziemniakami i ogórkiem kiszonym lub na zimno- pokrojona w cienkie plasterki z powodzeniem zastąpi sklepową wędlinę na kanapki :)

  • Łatwy

Składniki:

  • - karkówka: 1 kilogram
    - sól: 2 kilogramy
    - czosnek: 5 sztuk
    - majeranek: 3 łyżki
    - pieprz czarny: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karkówka w soli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso porządnie natrzeć czosnkiem, pieprzem i majerankiem i odstawić do lodówki na 12 godzin.

    W naczyniu żaroodpornym wysypać około dwucentrymentową warstwę soli, ułożyć mięso i ponownie szczelnie zasypać je solą. Nie przykrywać.

    Karkówka piec się w 170 stopniach (termoobieg) przez 1,5godziny. Tworzy się na niej twarda skorupa, która kryje w sobie soczyste i smaczne mięso.

    Smacznego życzy oliwek :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować