Opieńki w soli na zimę

  • wyświetlono: 222 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Wczoraj zadzwoniłam do mamy z pytaniem ? " Mamo co zrobić jeszcze z grzybami oprócz tego że narobiłam w occie "? I wtedy mama doradziła mi abym zrobiła w soli, będę miała na sosy czy do zup. Jestem szczęśliwa że mam jeszcze mamę która mi doradzi i pomoże jeśli czegoś nie wiem. Często jak nie wiem co dodać lub jak doprawić dzwonię do mamy mama ma siedemdziesiąt lat ale do teraz gotuje bardzo smacznie i dlatego gotuję jak ona i mój dziadek, jak to mówią z pokolenia na pokolenie. Mam nadzieję że moja córka przejmie po mnie gotowanie.

119935601_3420676048001969_6588317015915651886_o
  • 4 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

2,300 kg opieniek kapeluszy dużych,

6 łyżek soli + po 5 łyżek do gotowania.

Sposób przygotowania przepisu:

Opieńki w soli na zimę

  • weki1. Opieńki prosto z lasu duże kapelusze przebrać i pokroić na mniejsze części. Dokładnie umyć.
  • weki2. Przebrane, pokrojone i umyte grzyby przełożyć do dużego garnka wlać 4 litry wody dodać 5 łyżek płaskich soli i gotować 20 minut, czynność powtórzyć drugi raz ( już wyjaśniam gotuję dwa razy ze względów bezpieczeństwa zawsze mama gotowała leśne grzyby po dwa razy a olszówki bo kiedyś jadało ich się gotowała 4 razy ). Ugotowane dwa razy grzyby przelać na durszlak aby ociekły z nadmiaru wody, po ugotowaniu jest 2,100 kg grzybów.
  • weki3. Ugotowane, odcedzone i ostudzone grzyby przełożyć do miski wsypać sześć łyżek soli i dokładnie wymieszać aby sól dobrze wmieszała się w grzyby. Przygotowane grzyby z solą napełniać w słoiki i szczelnie zakręcić.
  • weki4. Duży garnek wyłożyć ściereczką, ustawić przygotowane grzyby, zalać wodą prawie pod pokrywkę i pasteryzować 15 minut pod przykryciem. Mi wyszło 7 słoików po dżemach. Za pasteryzowane słoiki pozostawić w garnku lub studzić na ręczniku pod przykryciem.
  • weki5. Gdy pokrywki po wystygnięciu słoików zassały to znaczy że grzyby są dobrze zrobione i przetrzymają zimę. Grzyby w soli świetnie będą nadawały się na sosy czy zupy, lecz będzie trzeba je przed przygotowaniem dokładnie wymoczyć.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

wekina zimęsłoiki

Komentarze

Podobne przepisy

śliwki w occie

Dodane przez: bpuzio

śliwki w occie na zimę

to takie przechowanie lata w słoiku

Opieńki w przecierze pomidorowym.

Dodane przez: BABECZKA 35

Opieńki w przecierze pomidorowym.

Smaczne grzybki przygotowane na...

Pomidory w zalewie na zimę

Dodane przez: Gregorhspeed

Pomidory w zalewie na zimę

Przygotowując pomidory w zalewie...

gruszki na zimę

Dodane przez: bpuzio

gruszki w słoiku na zimę

mam wiele przetworów ale do tej...

grzybki

Dodane przez: Ewelina Marcin

Leśne grzybki w sosie pomidorowym ( w słoiki...

Grzybobranie w tym roku szczególnie...

image-1hiufja

Dodane przez: Marica738

Buraczki w zalewie na zimę

Przepis zapożyczony od cioci z...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE