Karkówka w śmietanie

4.5 (194 ocen)

Smaczny i sycący obiad. Karkówka mięciutka, dobrze uduszona w śmietanie. Najlepsza. Polecam.

Składniki:

  • - ok. 1 kg karkówki wieprzowej
    - 1/2 cebuli czerwonej
    - 4 łyżki przyprawy uniwersalnej (Delikata)
    - 2 łyżeczki soli
    - 3 łyżki oliwy
    - 1/2 łyżeczki pieprzu
    - 250 ml. śmietany słodkiej 18%
    - 250 ml. wody
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karkówka w śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy w średniej grubości plastry. Przyprawiamy solą, przyprawą, pieprzem. Polewamy olejem.
    Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Przekładamy rękami aby mięso było w przyprawach. Na wierzch układamy cebulę. Wstawiamy do lodówki na 2 h. a najlepiej na całą noc.
  • 2. Mięso układamy na rozgrzanej patelni. Pozostały tłuszczyk z marynaty również wlewamy na patelnię. Podpiekamy z każdej strony. Podlewamy wodą (ok.150 ml.) Gdy woda zacznie wyparowywać wlewamy resztę wody. Gdy mięso zacznie się przypiekać wlewamy śmietanę. Tak długo dusimy, aż śmietanka wyparuje.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować