Karkówka pieczona z marchewką i brukselką

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.

Tak na dobre, to praktycznie danie jednogarnkowe. Gdyby jeszcze dorzucić do pieczenia ziemniaki, to mamy kompletny obiad. Mięso jest pachnące, mięciutkie i soczyste, warzywa bardzo aromatyczne, a wszystko razem smakuje cudownie.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki:
    ok. 0,8-1 kg karkówki wieprzowej
    Marynata:
    1 łyżka soli
    2-3 łyżki ulubionych ziół: majeranek, oregano, prowansalskie itd.
    1 łyżeczka mielonego pieprzu
    10 ząbków czosnku
    Warzywa:
    kilkanaście główek brukselki
    2-3 marchewki
    + dowolne inne
    Dodatkowo:
    kilka plastrów wędzonego boczku
    2-3 łyżki oleju
    musztarda
    sól, pieprz
    woda
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karkówka pieczona z marchewką i brukselką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-243rnq2 1. Przygotowanie:
    Umyte i osuszone mięso szpikuję w kilkunastu miejscach kawałkami czosnku, po czym nacieram je mieszaniną soli, pieprzu i ziół. Zawijam szczelnie i chowam na co najmniej 12 godzin do lodówki.
    Na dno naczynia do pieczenia wlewam olej, układam plastry boczku, mięso i przygotowane warzywa w kawałkach. Warzywa lekko solę i oprószam pieprzem. Całość przykrywam i piekę przez 80 minut w temperaturze 200 stopni C, kontrolując raz czy dwa, czy nic się nie przypala - w międzyczasie dolewam po odrobinie wody. Po godzinie wyjmuję na chwilę mięso, kroję je na grube plastry, każdy smaruję lekko musztardą i znów przekładam na warzyw. Bez przykrycia piekę jeszcze ok. 20 minut. Podaję z podsmażonymi ziemniakami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować