KARITHIPITA CZYLI SWIATECZNE GRECKIE CIASTO Z ORZECHAMI

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Perfekcyjnie orzechowe, idealnie przyprawione, banalnie łatwe

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 400 g orzechów włoskich wyłuskanych
    2 łyżki pestek dyni
    180 g czerstwego chleba lub bułki tartej
    4 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki cynamonu
    1 łyżeczka gałki muszkatołowej
    1 łyżeczka mielonych goździków
    200 g miękkiego masła
    170 g cukru
    7 jajek
    skórka z 1 pomarańczy
    szczypta soli
    SYROP:
    250 ml wody
    1 szklanka cukru
    sok z 1/2 pomarańczy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Pesto

Karithipita czyli swiateczne greckie ciasto z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy ciasto: Masło z cukrem utrzeć na gładką, kremową masę. Oddzielić białka od żółtek. Do masy maślanej dodawać po 1 żółtku cały czas miksując. Jak masa będzie dobrze wymieszana dodać skórkę pomarańczową. Wymieszać.

    Orzechy i pestki dyni posiekać na grubszy piasek. Dodać do nich bułkę tartą lub pokruszony czerstwy chleb, cynamon, goździki, gałkę muszkatołową i proszek do pieczenia. Dodać suche składniki do masy maślano-jajecznej. Wymieszać

    Białka z jajek ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać do masy i wymieszać delikatnie łyżką do połączenia się składników. Blachę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia a następnie wylać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st przez ok 30 minut (aż patyczek będzie suchy).

    Przygotowujemy syrop: Wodę, cukier oraz sok pomarańczowy podgrzewać aż cukier rozpuści się. Wylewamy ciepły jeszcze syrop na ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy Pestki Przyprawy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować