Pierniczki swiateczne

0 (0 ocen)

  • 45 min

proste,szybkie,dlugo wytrzymuja w dobrze zamknietym pudelku.Idealne do podgryzania jak i do dekoracji stolu czy choinki:)

  • 45 min

Składniki:

  • na ok 16-18 piernikow:

    350g maki plus dodatkowa do rozwalkowania
    1jajko
    175 brazowego cukru
    2lyzki stolowe mielonego imbiru
    1 lyzeczka cynamonu
    1/2 lyzeczki galki muszkatolowej
    125g zimnego masla
    1lyzeczka proszku do pieczenia
    4lyzki miodu-plynnego

    dodatkowo-lukier na bazie cukru pudru i soku z cytryny lub wody,posypki wedlug uznania.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery

Pierniczki swiateczne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1) wszystkie skladniki suche-maka,proszek do pieczenia,imbir,cynamon i galka-nalezy przesiac przez sitko do miski. dodac zimne maslo pokrojone w duza kostke i ucierac palcami,jak na kruszonke,az calosc przypominac bedzie mokry piasek.
    2) kiedy uzyskamy konsystencje mokrego piasku/kruszonke,dodajemy cukier i mieszamy calosc widelcem.
    3) dodajemy rozbeltane jajko i miod i zagniatamy na ciasto-tak tylko aby sie polaczylo.wykladamy calosc na blat,ugniatamy az ciasto bedzie gladkie-okolo minuty,zawijamy w folie i dajemu ciastu odpoczac 15min w lodowce.
    4) ciasto rozwalkowujemy do grubosci ok 5mm.,lekko podsypujac maka,wycinamy ksztalty wedlug uznania,nastepnie ukladamy na blaszce wylozonej papierem do pieczenia,w odstepach od siebie.. pieczemy 12-15min w piekarniku nagrzanym do 180C az beda zlotawo-brazowe.
    5) pozwalamy pierniczkom wystygnac ok 10min,nastepnie dekorujemy wedlug uznania.
    smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować