Pierniczki swiateczne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1) wszystkie skladniki suche-maka,proszek do pieczenia,imbir,cynamon i galka-nalezy przesiac przez sitko do miski. dodac zimne maslo pokrojone w duza kostke i ucierac palcami,jak na kruszonke,az calosc przypominac bedzie mokry piasek.
2) kiedy uzyskamy konsystencje mokrego piasku/kruszonke,dodajemy cukier i mieszamy calosc widelcem.
3) dodajemy rozbeltane jajko i miod i zagniatamy na ciasto-tak tylko aby sie polaczylo.wykladamy calosc na blat,ugniatamy az ciasto bedzie gladkie-okolo minuty,zawijamy w folie i dajemu ciastu odpoczac 15min w lodowce.
4) ciasto rozwalkowujemy do grubosci ok 5mm.,lekko podsypujac maka,wycinamy ksztalty wedlug uznania,nastepnie ukladamy na blaszce wylozonej papierem do pieczenia,w odstepach od siebie.. pieczemy 12-15min w piekarniku nagrzanym do 180C az beda zlotawo-brazowe.
5) pozwalamy pierniczkom wystygnac ok 10min,nastepnie dekorujemy wedlug uznania.
smacznego :)
Komentarze