Karczek - król polskiego grilla

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Niezawodny i najczesciej spotykany, ale za każdym razem moze byc inny.

  • Łatwy

Składniki:

  • - karczek: 0.5 kilograma
    - sól, pieprz,: 1 szczypta
    - sos sojowy: 1 łyżeczka
    - ocet balsamiczny: 1 łyżeczka
    - ostra papryka: 1 łyżeczka
    - słodka papryka: 1 łyżeczka
    - ząbek czosnku: 2 sztuki
    - oliwa lub olej: 4 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karczek - król polskiego grilla - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte i osuszone porcje karczku rozbić tłuczkiem do mięsa (koniecznie drewnianym). Przygotować marynatę. Posmarować marynatą porcje karczku, ułozyc na siebie, przyryc miske folia spozywczą i wstawić do lodówki na minimum godzinę ale najlepiej na noc, aby mięso nabrało smaku przypraw.
  • Karczek - król polskiego grilla 2. Rozpalić ogień na grillu, karczek trzymać na żarze ok. 5 minut z każdej strony, uważając by się ładnie podpiekł, trzeba uważać by się nie spalił. W trakcie pieczenia można co jakiś czas mięso smarować marynatą, aby był bardziej soczysty. Jesli brak grilla mozna karczek usmazyc na patelni. Bedzie rownie smaczny. ja podałam z sosem a'la duńskim, grillowanym oscypkiem i sałatą grecką
  • 3. Sos a'la duński:
    szkl. majonezu, 3 łyżki ser gorgonzola, 1 łyżeczka sok z cytryny, 1/2 szkl. śmietany 18% lub jogurtu naturalnego, 1 łyżka musztarda (ostrej, biały pieprz
    Ser zmiksować ze śmietaną, połączyć z majonezem, sokiem z cytryny, musztardą i przyprawić pieprzem. Proporcje skladnikow mozna zmienic wg wlasnego uznania (mozna tez nie dawac sera jak ktos nie lubi lub zastapic np fetą).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Piknik Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować