Karczek - król polskiego grilla - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyte i osuszone porcje karczku rozbić tłuczkiem do mięsa (koniecznie drewnianym). Przygotować marynatę. Posmarować marynatą porcje karczku, ułozyc na siebie, przyryc miske folia spozywczą i wstawić do lodówki na minimum godzinę ale najlepiej na noc, aby mięso nabrało smaku przypraw.
2.Rozpalić ogień na grillu, karczek trzymać na żarze ok. 5 minut z każdej strony, uważając by się ładnie podpiekł, trzeba uważać by się nie spalił. W trakcie pieczenia można co jakiś czas mięso smarować marynatą, aby był bardziej soczysty. Jesli brak grilla mozna karczek usmazyc na patelni. Bedzie rownie smaczny. ja podałam z sosem a'la duńskim, grillowanym oscypkiem i sałatą grecką
3.Sos a'la duński:
szkl. majonezu, 3 łyżki ser gorgonzola, 1 łyżeczka sok z cytryny, 1/2 szkl. śmietany 18% lub jogurtu naturalnego, 1 łyżka musztarda (ostrej, biały pieprz
Ser zmiksować ze śmietaną, połączyć z majonezem, sokiem z cytryny, musztardą i przyprawić pieprzem. Proporcje skladnikow mozna zmienic wg wlasnego uznania (mozna tez nie dawac sera jak ktos nie lubi lub zastapic np fetą).
Komentarze