Kapusta z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Prawdziwki zalej wodą. Odstaw do namoczenia na noc. Następnego dnia ugotuj do miękkości w tej samej wodzie. Odcedź, wywar zachowaj, a grzyby pokrój na kawałki. Kapustę odciśnij, posiekaj na grube kawałki i przełóż do garnka. Zalej wywarem z prawdziwków i dolej trochę gorącej wody, jeśli trzeba. Postaw na ogniu i doprowadź do wrzenia.
2.Cebulę obierz i pokrój. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę i mieszając, usmaż na szklisto. Dodaj do gotującej się kapusty. Dołóż śliwki, listki laurowe, ziele angielskie i jagody jałowca. Zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 35 min. Dodaj pokrojone grzyby i wino. Duś bez przykrywki przez 15 min na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aby odparować nadmiar płynu. Przypraw do smaku solą, pieprzem i miodem. Ponownie zagotuj. Trzymaj jeszcze kilka dni w lodówce, aby smaki się przeniknęły.
Komentarze