Kapusta z grzybami

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Tradycyjne danie wigilijne.

  • Łatwy

Składniki:

  • - kwaszona kapusta: 1 kilogram
    - prawdziwki (suszone): 80 gramów
    - cebula (duża): 1 sztuka
    - suszone śliwki: 6 sztuk
    - czerwone wytrawne wino: 0.5 szklanki
    - olej rzepakowy: 4 łyżki
    - miód (płyny): 0.5 łyżeczki
    - ziele angielskie (ziarenka): 3 sztuki
    - jagody jałowca: 3 sztuki
    - liść laurowy: 2 sztuki
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz (świeżo mielony): 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kapusta z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Prawdziwki zalej wodą. Odstaw do namoczenia na noc. Następnego dnia ugotuj do miękkości w tej samej wodzie. Odcedź, wywar zachowaj, a grzyby pokrój na kawałki. Kapustę odciśnij, posiekaj na grube kawałki i przełóż do garnka. Zalej wywarem z prawdziwków i dolej trochę gorącej wody, jeśli trzeba. Postaw na ogniu i doprowadź do wrzenia.
  • 2. Cebulę obierz i pokrój. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę i mieszając, usmaż na szklisto. Dodaj do gotującej się kapusty. Dołóż śliwki, listki laurowe, ziele angielskie i jagody jałowca. Zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 35 min. Dodaj pokrojone grzyby i wino. Duś bez przykrywki przez 15 min na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aby odparować nadmiar płynu. Przypraw do smaku solą, pieprzem i miodem. Ponownie zagotuj. Trzymaj jeszcze kilka dni w lodówce, aby smaki się przeniknęły.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kapusta

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować