To moja ulubiona potrawa wigilijna. Oczywiście grzyby suszone mamy co roku swoje.
2 godz.
Dla 8 osób
Składniki:
o ½ kg grochu,
o 1 i ¼ kg kapusty kiszonej,
o duża garść suszonych grzybów,
o 1 cebula,
o 2 ziarna pieprzu,
o 1 liść laurowy,
o 2 ziela angielskie,
o Sól,
o Pieprz,
o 3 łyżki masła,
o 1-2 łyżki mąki,
Kapusta z grochem i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Groch opłucz. Następnie zalej go zimną wodą i pozostaw na noc do namoczenia. Następnego dnia gruch ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Groch odcedź, a wodę z gotowania zachowaj.
2.Kiszoną kapustę (możesz ją wcześniej wypłukać, jeśli jest bardzo kwaśna) oraz grzyby przełóż do większego garnka. Dodaj pieprz, ziele angielskie, liść laurowy oraz szczyptę soli. Kapustę z grzybami ugotuj do miękkości. Kapustę odcedź i wystudź. Następnie posiekaj ją drobno razem z grzybami.
3.Cebulę obierz i pokrój w piórka. W dużym garnku rozpuść 1 łyżkę masła i podsmaż cebulę aż stanie się szklista. Dodaj kapustę z grzybami, smaż 2 minuty często mieszając. Dodaj groch, wymieszaj.
4.Całość podlej wodą pozostałą z gotowania grochu (1,5-2 szklanki) i zagotuj. Całość duś pod przykryciem na wolnym ogniu około 45 minut. Jeśli woda za szybko wyparuję to uzupełnij jej brak. Gdy kapusta będzie już miękka to wody powinno być w garnku mało.
5.Pod koniec gotowania przygotuj zasmażkę. Na patelni rozpuść 2 łyżki masła, Dodaj mąkę i smaż ją 1 minutę. Tak przygotowaną zasmażkę dodaj do garnka z kapustą, wymieszaj. Danie dopraw obficie do smaku solą i pieprzem.
Komentarze