Kapusta z grochem i grzybami

4.35 (176 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.
  • Dla 8 osób

To moja ulubiona potrawa wigilijna. Oczywiście grzyby suszone mamy co roku swoje.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • o ½ kg grochu,
    o 1 i ¼ kg kapusty kiszonej,
    o duża garść suszonych grzybów,
    o 1 cebula,
    o 2 ziarna pieprzu,
    o 1 liść laurowy,
    o 2 ziela angielskie,
    o Sól,
    o Pieprz,
    o 3 łyżki masła,
    o 1-2 łyżki mąki,
Wystaw ocenę:

4.35 (176 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kapusta z grochem i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Groch opłucz. Następnie zalej go zimną wodą i pozostaw na noc do namoczenia. Następnego dnia gruch ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Groch odcedź, a wodę z gotowania zachowaj.
  • 2 2. Kiszoną kapustę (możesz ją wcześniej wypłukać, jeśli jest bardzo kwaśna) oraz grzyby przełóż do większego garnka. Dodaj pieprz, ziele angielskie, liść laurowy oraz szczyptę soli. Kapustę z grzybami ugotuj do miękkości. Kapustę odcedź i wystudź. Następnie posiekaj ją drobno razem z grzybami.
  • 3 3. Cebulę obierz i pokrój w piórka. W dużym garnku rozpuść 1 łyżkę masła i podsmaż cebulę aż stanie się szklista. Dodaj kapustę z grzybami, smaż 2 minuty często mieszając. Dodaj groch, wymieszaj.
  • 4 4. Całość podlej wodą pozostałą z gotowania grochu (1,5-2 szklanki) i zagotuj. Całość duś pod przykryciem na wolnym ogniu około 45 minut. Jeśli woda za szybko wyparuję to uzupełnij jej brak. Gdy kapusta będzie już miękka to wody powinno być w garnku mało.
  • 5 5. Pod koniec gotowania przygotuj zasmażkę. Na patelni rozpuść 2 łyżki masła, Dodaj mąkę i smaż ją 1 minutę. Tak przygotowaną zasmażkę dodaj do garnka z kapustą, wymieszaj. Danie dopraw obficie do smaku solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Suszone grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować