Fast food z patelni

4.5 (149 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Mąż jest wielbicielem takiego jedzenia, a przygotowane w domu jest znacznie zdrowsze.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • Pita:
    1½ szklanki mąki pszennej+ do podsypywania
    Ok 1 szklanka letniej wody
    2 łyżki oliwy
    ½ łyżeczki soli
    12g świeżych drożdży
    1 łyżeczka cukru
    Olej do smażenia

    Nadzienie:
    2 duże piersi z kurczaka
    1 opakowanie mieszanki sałat (gotowych do spożycia)
    1 duży pomidor
    ½ opakowania sera sałatkowego typu Feta
    Kilka czarnych oliwek

    Sos:
    1 mały kubeczek jogurtu naturalnego
    2 małe ząbki czosnku
    1 ogórek świeży
    Sól, pieprz do smaku

    Dodatkowo:
    1 łyżka oleju rzepakowego
    Sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Fast food z patelni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pita: Odmierzamy ½ szklanki letniej wody, rozpuszczamy w niej drożdże oraz cukier. Odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy, dodajemy pozostałą wodę, sól oraz rozczyn. Wyrabiając dodajemy oliwę z oliwek. Ciasto przekładamy do czystej, delikatnie naoliwionej miski i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość ponownie wyrabiamy, dzielimy na 4 części i wyrabiamy dłońmi bardzo cienkie placki (prawie prześwitujące) z odrobinę grubszym rantem. Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju (najlepiej rozsmarować go pędzelkiem) po ok 3 minuty z każdej strony. Pita ma być rumiana, z delikatnymi wybrzuszeniami.

    Nadzienie:
    Piersi z kurczaka kroimy na długie, cienkie słupki i zaplatamy w warkocze. Oprószamy solą oraz pieprzem i smażymy na rozgrzanej z łyżką oleju patelni grillowej na złoty kolor.
    Sałatę łączymy z pomidorem, pokrojonymi w talarki oliwkami i serem feta.

    Sos:
    Jogurt łączymy z posiekanym drobno lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekanym drobno i mocno odciśniętym świeżym ogórkiem oraz solą i pieprzem.

    Wykonanie:
    Ciepłe placki pita smarujemy odrobiną sosu, nakładamy sałatkę, kurczaka i zwijamy boki do środka. Wierzch ponownie polewamy sosem koperkowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Pita Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować