Mąż jest wielbicielem takiego jedzenia, a przygotowane w domu jest znacznie zdrowsze.
2 godz.
Dla 4 osób
Średni
Składniki:
Pita:
1½ szklanki mąki pszennej+ do podsypywania
Ok 1 szklanka letniej wody
2 łyżki oliwy
½ łyżeczki soli
12g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
Olej do smażenia
Nadzienie:
2 duże piersi z kurczaka
1 opakowanie mieszanki sałat (gotowych do spożycia)
1 duży pomidor
½ opakowania sera sałatkowego typu Feta
Kilka czarnych oliwek
Sos:
1 mały kubeczek jogurtu naturalnego
2 małe ząbki czosnku
1 ogórek świeży
Sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
1 łyżka oleju rzepakowego
Sól, pieprz do smaku
Fast food z patelni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pita: Odmierzamy ½ szklanki letniej wody, rozpuszczamy w niej drożdże oraz cukier. Odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy, dodajemy pozostałą wodę, sól oraz rozczyn. Wyrabiając dodajemy oliwę z oliwek. Ciasto przekładamy do czystej, delikatnie naoliwionej miski i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość ponownie wyrabiamy, dzielimy na 4 części i wyrabiamy dłońmi bardzo cienkie placki (prawie prześwitujące) z odrobinę grubszym rantem. Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju (najlepiej rozsmarować go pędzelkiem) po ok 3 minuty z każdej strony. Pita ma być rumiana, z delikatnymi wybrzuszeniami.
Nadzienie:
Piersi z kurczaka kroimy na długie, cienkie słupki i zaplatamy w warkocze. Oprószamy solą oraz pieprzem i smażymy na rozgrzanej z łyżką oleju patelni grillowej na złoty kolor.
Sałatę łączymy z pomidorem, pokrojonymi w talarki oliwkami i serem feta.
Sos:
Jogurt łączymy z posiekanym drobno lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekanym drobno i mocno odciśniętym świeżym ogórkiem oraz solą i pieprzem.
Wykonanie:
Ciepłe placki pita smarujemy odrobiną sosu, nakładamy sałatkę, kurczaka i zwijamy boki do środka. Wierzch ponownie polewamy sosem koperkowym.
Komentarze