Kapsalon - holenderski fast food

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

To świetny pomysł na domowego fast fooda, który swoje korzenie ma w Holandii.

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1 kg dużych ziemniaków
    2 filety z kurczaka
    1 czerwona cebula
    25 dag startego sera żółtego
    2 średnie cebule
    1/2 sałaty lodowej
    1 mała puszka kukurydzy konserwowej
    1/2 świeżego ogórka
    pomidorki koktajlowe
    3 łyżeczki przyprawy do gyrosa
    1/3 łyżeczki kurkumy
    1/2 łyżeczki papryki w proszku
    sól
    pieprz


    SOS CZOSNKOWY:

    6 łyżek jogurtu greckiego
    4 łyżki majonezu
    2 ząbki czosnku


    SOS KETCHUPOWY:

    5 łyżek ketchupu
    4 łyżki majonezu
    3 łyżki zimnej wody


    PONADTO:
    olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Fast food Kebab

Kapsalon - holenderski fast food - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać, pokroić w piórka, usmażyć na oleju.
    Fileta pokroić w paski, skropić olejem, oprószyć solą pieprzem, natrzeć przyprawą do gyrosa, kurkumą i mieloną papryką. Usmażyć.
    Ziemniaki umyć, obrać, pokroić na frytki, skropić olejem i usmażyć w airfryerze na rumiano. Posolić.
    Na dnie foremek aluminiowych ułożyć warstwę frytek. Na frytki wyłożyć usmażone, przyprawione mięso oraz podsmażoną cebulkę.
    Posypać startym żółtym serem. Polać sosami.
    Zapiec w 180 stopniach ok 10 minut.
    Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, połączyć z jogurtem i majonezem.
    W oddzielnej miseczce wymieszać keczup z wodą i majonezem.
    Zapieczone mięso z frytkami posypać porwaną sałatą lodową, wymieszaną z ogórkiem pokrojonym w półplasterki oraz pomidorkami koktajlowymi, kukurydzą oraz czerwoną cebulką pokrojoną w piórka. Wierzch polać resztą sosów.
    podawać na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kuchnia holenderska Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować