Kapsalon - holenderski fast food - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obrać, pokroić w piórka, usmażyć na oleju.
Fileta pokroić w paski, skropić olejem, oprószyć solą pieprzem, natrzeć przyprawą do gyrosa, kurkumą i mieloną papryką. Usmażyć.
Ziemniaki umyć, obrać, pokroić na frytki, skropić olejem i usmażyć w airfryerze na rumiano. Posolić.
Na dnie foremek aluminiowych ułożyć warstwę frytek. Na frytki wyłożyć usmażone, przyprawione mięso oraz podsmażoną cebulkę.
Posypać startym żółtym serem. Polać sosami.
Zapiec w 180 stopniach ok 10 minut.
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, połączyć z jogurtem i majonezem.
W oddzielnej miseczce wymieszać keczup z wodą i majonezem.
Zapieczone mięso z frytkami posypać porwaną sałatą lodową, wymieszaną z ogórkiem pokrojonym w półplasterki oraz pomidorkami koktajlowymi, kukurydzą oraz czerwoną cebulką pokrojoną w piórka. Wierzch polać resztą sosów.
podawać na ciepło.
Komentarze