Kuchnia holenderska

Holenderska kuchnia należy do najmniej popularnych w Europie. Słynie z treściwych, jednogarnkowych dań, które spopularyzowali rybacy i chłopi. Poznaj najpopularniejsze dania i ciekawostki na temat kuchni holenderskiej oraz rolę przypraw w kulturze kulinarnej Holendrów.

Liczba przepisów: 11

4.49 (180 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Sycący hutspot

Charakterystyka kuchni holenderskiej

Tradycyjna holenderska kuchnia uznawana jest za niewyszukaną i bardzo prostą. Na świecie może pochwalić się raczej przeciętną opinią i nie stanowi konkurencji dla innych europejskich zwyczajów kulinarnych. Wyróżnia się jednak tym, że w każdym gorącym posiłku obowiązkowo muszą znaleźć się warzywa. Kuchnia holenderska słynie z prostych, pożywnych, tanich, zdrowych, a przy tym najczęściej jednogarnkowych potraw. Najpopularniejsza z nich to stammpot, czyli rozgotowane ziemniaki utłuczone razem z różnymi warzywami. Stammpot najczęściej podawane jest w połączeniu z rookworst, czyli tradycyjną, wędzoną kiełbasą.

Ze względu na kolonialne działania Holendrów, kuchnia holenderska uległa wpływom kuchni indonezyjskiej, z której to zaczerpnęła między innymi przyprawy korzenne, mleko kokosowe i ryż.

Popularne potrawy kuchni holenderskiej

  • Stamppot – to puree z gotowanych ziemniaków z dodatkiem innych warzyw, najczęściej podawane ze smażonym boczkiem. Inną wersją tego dania jest boerenkool stamppot, czyli ugotowane ziemniaki wraz z jarmużem i rookworst (wędzoną holenderską kiełbasą).
  • Haring – śledź holenderski różni się od polskiego i niemieckiego. Jest mniejszy, mniej słony i ma delikatniejszy smak. Tradycyjnie serwuje się go z dodatkiem cebulki i spożywa w  wyjątkowy sposób – trzymany za ogon jest wsuwany do gardła.
  • Hangpop – hangpop dosłownie oznacza „powieszone”. Jest to mleczny deser, którego nazwa pochodzi z dawnych czasów, kiedy ludzie samodzielnie robili domowy twarożek – zsiadłe mleko wieszali w płótnie.
  • Erwtensoep – zupa z zielonego grochu. Przyrządza się ją na wędzonce, z dodatkiem ziemniaków, majeranku i czosnku.
  • Bruine bonensoep – zupa z brązowej fasolki.
  • Hachee – wołowina duszona w sosie własnym z cebulą i przyprawami. Najczęściej podawana jest z ziemniaczanym puree.
  • Uitsmijter – danie z jajek, które Holendrzy często spożywają w porze lunchu. Kromki białego chleba smaruje się masłem. Na to ląduje plasterek gotowanej szynki, sałata i jajko sadzone.
  • Koninginnensoep – łagodna zupa gotowana na bulionie, zagęszczona zasmażką i wzbogacona groszkiem oraz marchewką pokrojoną w drobną kostkę.

Inne popularne przepisy kuchni holenderskiej to na przykład kapsalon, holenderski kebab, sycący hutspot czy oliebollen – pączki holenderskie.

Przyprawy kuchni holenderskiej

Przyprawy zagościły w Holandii już w XVII wieku, kiedy to statkami Holenderskiej Kompanii Wschodnioindyjskiej przywożono duże ilości różnorodnych przypraw z Holenderskich Indii Wschodnich, czyli współczesnego terenu Indonezji. W Holandii na dobre zagościły goździki, pieprz, gałka muszkatołowa i cynamon. Przyprawy korzenne są nieodłącznym dodatkiem we współczesnej tradycyjnej kuchni holenderskiej. Najpopularniejsze dania doprawione ich smakiem to ciasteczka speculaas, zielona fasolka szparagowa lub gotowany kalafior z dodatkiem gałki muszkatołowej, cynamonowy mus jabłkowy i czerwona kapusta z goździkami.

Ciekawostki o kuchni holenderskiej

Powszechne jest powiedzenie, że „kuchnia holenderska jest tak nudna, że sami Holendrzy się jej wstydzą”.

Holandia to istne królestwo serów. Najpopularniejsze z nich to Gouda, Leerdammer, Edammer, Maaslander, Amsterdammer.

Około 1650 roku na terenach Nowego Świata Holendrzy spopularyzowali zwyczaj jedzenia za pomocą widelca i zapoczątkowali jedzenie sałaty, pomidorów, pączków, naleśników czy precli.

Angielski wyraz „cookie” określający płaskie, słodkie i kruche ciasteczko pochodzi z XVIII – wiecznego zapożyczenia od niderlandzkiego słowa „koekie”, używanego przez holenderskich osadników, którzy przybyli na kontynent amerykański.

Inne określenia kulinarne, które zostały zaczerpnięte z języka niderlandzkiego do amerykańskiego języka angielskiego to na przykład coleslaw, brandy, advocaat.

Podobne artykuły

To może cię zainteresować