Moją wielką przygodę w kuchni zaczęłam gdy poznałam mojego męża. Dziś jestem "panią domu" i kuchnia - to moje królestwo. Gotowanie i pieczenie to nie tylko obowiązek, ale także wielka przyjemność i relaks.
Składniki:
Ciasto:
300 g mąki
10 g świeżych drożdży
1 jajko
1/2 łyżki soku z cytryny
1/2 łyżki oleju
3/4 łyżki cukru
szczypta soli
1/2 szkl. letniego mleka
33 g masła
Kanapkowe różyczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozetrzeć z połową cukru, łyżką mąki i łyżką mleka. Odstawić do wyrośnięcia
2.Jajko roztrzepać, dodać sól, resztę mleka, resztę cukru i olej. Powoli dodawać mąkę, sok z cytryny, wyrośnięte drożdże i rozpuszczone masło, dokłądnie wymieszać
3.Ciasto wyłożyć na oprószona stolnicę i wyrabiać,aż zacznie odstawać od rąk. Włożyć do miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsca do podwjenia objętości
4.Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószoną stolnicę i rozwałkować na grubość ok 0.5cm.
5.Z ciasta wykrawać koła od kubka i kieliszka do wina.
Układamy różę:
duże kółko ciasta, kiełbasa, małe kółko ciasta, ser. Na środku każdego kwiatka palcem robimy wgębienie i nacinamy po bokach.
6.Róże układamy na blasze odstawiamy w ciepłe miejsce na ok.40 min
Róże pieczemy w 180 stopniach około 30 min na złoty kolor
Komentarze