Ogórki kanapkowe

4.5 (154 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Kolejne moje odkrycie ubiegłego lata. Smaczny dodatek do kanapek.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:

    3 kg ogórków
    3 większe marchewki
    Ząbek czosnku- po jednym na słoik
    Liść laurowy- po jednym na słoik
    Gałązka kopru z baldachami- jedna na słoik

    Zalewa:
    1,25 l wody
    3½ szklanki cukru kryształu
    2½ szklanki octu 10%
    1 płaska łyżka kurkumy
    1 płaska łyżeczka curry
    2 łyżki soli
    2 łyżki gorczycy
    ½ opakowania czarnego, ziarnistego pieprzu
    10 kulek ziela angielskiego
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Kanapki

Ogórki kanapkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki myjemy, osuszamy i kroimy w podłużne plastry ok 4mm. Na dno każdego słoika dajemy po gałązce kopru, ząbku czosnku i liściu laurowym. Ciasno obok siebie układamy ogórki, upychamy także po plastrze marchewki.

    Z podanych składników za wyjątkiem octu sporządzamy zalewę. Gdy się zagotuje dolewamy ocet i gotujemy jeszcze kilka minut (ok 5), studzimy. Ogórki zalewamy zostawiając trochę miejsca od góry. Zakręcamy i pasteryzujemy w garnku wyłożonym ściereczką ok 7 minut. Ogórki przechowujemy najpierw w temp pokojowej, a po kilku dniach znosimy do piwnicy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować