Tort kanapkowy

4.5 (178 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Popularny w krajach skandynawskich tort kanapkowy. Zrobiłam go wedle wskazówek znajomych tam mieszkających i smak "kanapki" mnie oczarował. Taki przysmak świetnie będzie się prezentować i smakować na spotkaniach rodzinnych i ze znajomymi.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • * chleb tostowy (30-36 kromek)
    * 15 dkg pasztetu drobiowego lub wieprzowego (na wagę)
    * kilka korniszonów
    * szynka ok. 20 dkg
    * krewetki koktajlowe 30 dkg
    * majonez
    * 2 serki śmietankowe kanapkowe (typu Almette)
    * śmietana 18%
    * ogórki np. gruntowe
    * jajka 6 sztuk
    * szczypiorek
    * koperek
    * ser żółty
    * cytryna
    * pomidorki koktajlowe
    * sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Torty Kanapki Sandwiche Przekąski

Tort kanapkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kromki chleba tostowego okroiłam ze skórek. Ułożyłam pierwszą warstwę pieczywa na desce i posmarowałam pastą zrobioną z pasztetu:
    * pasztet drobiowy
    * 6 korniszonów (miałam malutkie korniszony)
    * 1 łyżka majonezu
    * 1 łyżka śmietany
    Pasztet rozdrobiłam widelcem, dodałam pokrojone drobno korniszony, majonez i śmietanę.

    Przykryłam drugą warstwą pieczywa i posmarowałam pastą zrobioną z bardzo drobno posiekanych ogórków i sera śmietankowego:
    * 1 serek śmietankowy
    * 1-2 ogórki (miałam gruntowe)

    Następna warstwa to warstwa z szynki.
    * szynka
    * majonez
    Szynkę pokroiłam w drobną kostkę i wymieszałam z majonezem ok. 1-2 łyżek. Posmarowałam następne blaty z pieczywa.

    Następna warstwa to z pasty jajecznej.
    * 5 jajek ugotowanych na twardo
    * majonez
    * szczypiorek
    * sól, pieprz

    Jajka posiekałam bardzo drobno, dodałam posiekany szczypiorek, majonez i przyprawiłam do smaku. Taką pastą posmarowałam następny blat.

    Ostatnia masa tego tortu była z krewetek.
    * 20 dkg krewetek
    * majonez 1-2 łyżki
    * kilka kropel cytryny
    Ściągnęłam ogonki z krewetek i bardzo drobno krewetki posiekałam. Skropiłam sokiem z cytryny i dodałam majonez.

    To była ostatnia warstwa "kremu tortowego".

    Tak przełożony tort posmarowałam majonezem wymieszanym z serkiem śmietankowym. Majonezu dodałam tyle ile było serka. Boki obłożyłam posiekanym szczypiorkiem a górę przyozdobiłam pomidorkami koktajlowymi, cytryną, ogórkiem w plastrach, szynką, żółtym serem, krewetkami z ogonkami.
    Całość przyozdobiłam natką z pietruszki i koperkiem.

Porady

* tu jest naprawdę dowolność dobierania składników. * ważne jest to, żeby masa trzymała się pieczywa, stąd też obecność majonezu, śmietany czy serka * proponuję i zalecam użyć pasztetu na wagę a nie ze słoika. Ten ze słoika jest za rzadki. * każdą warstwę masy przykrywałam 6 kromkami pieczywa tostowego i smarowałam następną masą * zanim zacznie się kroić taki tort należy go schłodzić. * myślę, że fajny tort wyjdzie nawet z 4 warstw pieczywa (24 kromki)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować