Tort kanapkowy

4.5 (179 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Popularny w krajach skandynawskich tort kanapkowy. Zrobiłam go wedle wskazówek znajomych tam mieszkających i smak "kanapki" mnie oczarował. Taki przysmak świetnie będzie się prezentować i smakować na spotkaniach rodzinnych i ze znajomymi.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • * chleb tostowy (30-36 kromek)
    * 15 dkg pasztetu drobiowego lub wieprzowego (na wagę)
    * kilka korniszonów
    * szynka ok. 20 dkg
    * krewetki koktajlowe 30 dkg
    * majonez
    * 2 serki śmietankowe kanapkowe (typu Almette)
    * śmietana 18%
    * ogórki np. gruntowe
    * jajka 6 sztuk
    * szczypiorek
    * koperek
    * ser żółty
    * cytryna
    * pomidorki koktajlowe
    * sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Torty Kanapki Sandwiche Przekąski

Tort kanapkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kromki chleba tostowego okroiłam ze skórek. Ułożyłam pierwszą warstwę pieczywa na desce i posmarowałam pastą zrobioną z pasztetu:
    * pasztet drobiowy
    * 6 korniszonów (miałam malutkie korniszony)
    * 1 łyżka majonezu
    * 1 łyżka śmietany
    Pasztet rozdrobiłam widelcem, dodałam pokrojone drobno korniszony, majonez i śmietanę.

    Przykryłam drugą warstwą pieczywa i posmarowałam pastą zrobioną z bardzo drobno posiekanych ogórków i sera śmietankowego:
    * 1 serek śmietankowy
    * 1-2 ogórki (miałam gruntowe)

    Następna warstwa to warstwa z szynki.
    * szynka
    * majonez
    Szynkę pokroiłam w drobną kostkę i wymieszałam z majonezem ok. 1-2 łyżek. Posmarowałam następne blaty z pieczywa.

    Następna warstwa to z pasty jajecznej.
    * 5 jajek ugotowanych na twardo
    * majonez
    * szczypiorek
    * sól, pieprz

    Jajka posiekałam bardzo drobno, dodałam posiekany szczypiorek, majonez i przyprawiłam do smaku. Taką pastą posmarowałam następny blat.

    Ostatnia masa tego tortu była z krewetek.
    * 20 dkg krewetek
    * majonez 1-2 łyżki
    * kilka kropel cytryny
    Ściągnęłam ogonki z krewetek i bardzo drobno krewetki posiekałam. Skropiłam sokiem z cytryny i dodałam majonez.

    To była ostatnia warstwa "kremu tortowego".

    Tak przełożony tort posmarowałam majonezem wymieszanym z serkiem śmietankowym. Majonezu dodałam tyle ile było serka. Boki obłożyłam posiekanym szczypiorkiem a górę przyozdobiłam pomidorkami koktajlowymi, cytryną, ogórkiem w plastrach, szynką, żółtym serem, krewetkami z ogonkami.
    Całość przyozdobiłam natką z pietruszki i koperkiem.

Porady

* tu jest naprawdę dowolność dobierania składników. * ważne jest to, żeby masa trzymała się pieczywa, stąd też obecność majonezu, śmietany czy serka * proponuję i zalecam użyć pasztetu na wagę a nie ze słoika. Ten ze słoika jest za rzadki. * każdą warstwę masy przykrywałam 6 kromkami pieczywa tostowego i smarowałam następną masą * zanim zacznie się kroić taki tort należy go schłodzić. * myślę, że fajny tort wyjdzie nawet z 4 warstw pieczywa (24 kromki)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować