Ten smak pamiętam z dzieciństwa. Truskawka na świeżo upieczonym chlebie smakuje wybornie. Do tego posypana ziarnami słonecznika z kapką miodu lub cukru. W przepisie podaję również jak zrobić chleb.
Kanapka orkiszowa z truskawką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Uwaga - podany czas pieczenia chleba nie obejmuje przygotowania zaczynu, co trwa około 1,5 dnia.
2.Przygotowanie zaczynu na chleb. Rano, na półtora dnia przed planowanym wypiekiem chleba, do dwóch łyżeczek zakwasu (przepis na zakwas znajdziecie na tej stronie: http://www.chleb.info.pl/zakwas-porady-praktyczne/jak-zrobic-zakwas) dosypujemy 50 gram mąki żytniej 2000 i 50 gram wody. Mieszamy i odstawiamy. Wieczorem oraz następnego dnia rano powtarzamy te samą czynność. W praktyce to może wyglądać tak: rano 9.00, wieczór 21.00 i znów rano 9.00. W tym czasie zaczyn zaczyna rosnąć, pojawiają się pęcherzyki powietrza.
3.Około 12.00 zaczyn jest gotowy do użycia. Do większej miski wsypujemy wszystkie składniki i mieszamy drewnianą łyżką do uzyskania gęstego konsystencji pasztetu. Nie wyrabiamy. Jeśli ciasto jest zbyt zbite lub suche, dolewamy wody. Tę samą czynność możemy wykonać mikserem.
4.Masę wykładamy do połowy wysokości blaszek. Ta ilość starcza na 1 podłużną blaszkę keksówkę 40 cm. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na około 4 godziny do wyrośnięcia. Ciasto powinno wypełnić foremki po brzegi.
5.Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy chleb około 50 minut. Wyciągamy od razu i jeszcze ciepłe wyciągamy z blaszek. Chłodzimy na kratce.
6.Przygotowanie kanapki to już drobiazg. Kromkę chleba smarujemy masłem, układamy plasterki truskawek, oblewamy delikatnie miodem lub posypujemy cukrem i posypujemy ziarnami słonecznika. Jeśli ktoś ma do tego zdrowie, może je uprzednio uprażyć.
Komentarze