Faszerowana kalarepa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło rozgrzać na patelni i zeszklić na nim cebulkę drobno posiekaną. Do rondelka wlać wodę, puszkę pomidorów i zagotować. Dodać podsmażoną cebulkę, przecier pomidorowy i wszystko zmiksować. Doprawić przyprawami i zagotować. Mąkę rozrobić w 1/4 szklanki wody i wlac do sosu. Zagotować.
Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Kalarepę obrać i gotować w posolonej wodzie, ale tak żeby jej nie rozgotować. Ma być lekko twarda. Następnie wydrążyć łyżką środek zostawiając 4-5 mm ścianki. Pozostałą kalarepę pokroić drobniutko.
Ser żółty i cebulę pokroić w kostkę. Koperek posiekać. Posiekaną kalarepę wymieszać z ugotowaną kaszą, koperkiem, cebulą i żółtym serem. Doprawić solą, pieprzem. Powstałym farszem napełniać kalarepy lekko ubijając farsz łyżką.
Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym, wlać 3/4 szklanki wody i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C .
Kalarepy muszą być mięciutkie.
Podawać polane sosem.
Komentarze