Faszerowana kalarepa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Dzisiaj polecam kalarepę faszerowaną kaszą bulgur podaną w sosie pomidorowym. Syte smaczne danie.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 duże kalarepy
    150 g kaszy bulgur
    100 g żółtego sera
    1 cebula
    1/2 pęczka koperku
    sól
    pieprz

    Sos
    1 puszka pomidorów
    1 cebulka
    2 łyżki masła klarowanego
    1 szklanka wody
    2 łyżki przecieru pomidorowego
    sól
    pieprz
    majeranek
    bazylia
    oregano
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Faszerowana kalarepa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozgrzać na patelni i zeszklić na nim cebulkę drobno posiekaną. Do rondelka wlać wodę, puszkę pomidorów i zagotować. Dodać podsmażoną cebulkę, przecier pomidorowy i wszystko zmiksować. Doprawić przyprawami i zagotować. Mąkę rozrobić w 1/4 szklanki wody i wlac do sosu. Zagotować.


    Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Kalarepę obrać i gotować w posolonej wodzie, ale tak żeby jej nie rozgotować. Ma być lekko twarda. Następnie wydrążyć łyżką środek zostawiając 4-5 mm ścianki. Pozostałą kalarepę pokroić drobniutko.
    Ser żółty i cebulę pokroić w kostkę. Koperek posiekać. Posiekaną kalarepę wymieszać z ugotowaną kaszą, koperkiem, cebulą i żółtym serem. Doprawić solą, pieprzem. Powstałym farszem napełniać kalarepy lekko ubijając farsz łyżką.
    Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym, wlać 3/4 szklanki wody i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C .
    Kalarepy muszą być mięciutkie.
    Podawać polane sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalarepa Kasza Pomidor Warzywa Kasza bulgur

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować