Kalafior faszerowany mięsem zapiekany pod serowym beszamelem

4.5 (164 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 3 osób
  • Trudny

Pomysł zaczerpnęłam z popularnego kanału Smaczny tv, jednak przepis zmodyfikowałam, ponieważ czas gotowania i pieczenia podany w tym przepisie jest nieadekwatny. Potrawa jest naprawdę pyszna, a sos serowy rewelacyjny. Kalafior wystarcza dla 3 osób i nie potrzeba podawać już do niego ziemniaków.

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 3 osób
  • Trudny

Składniki:

  • 1 średni kalafior

    350 g mięsa mielonego z karczku
    2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    2 ząbki czosnku
    1 średnia cebula
    1 jajko
    1 łyżeczka soli
    1/2 łyżeczki pieprzu
    1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki

    Na sos:
    200 ml mleka
    2 łyżki masła
    1 i 1/2 łyżki mąki pszennej
    szczypta gałki muszkatołowej
    200 g sera gouda
    szczypta pieprzu
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sos serowy

Kalafior faszerowany mięsem zapiekany pod serowym beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kalafior faszerowany mięsem zapiekany pod serowym beszamelem 1. Kalafior oczyścić z liści i wyciąć głąb. W dużym garnku wstawić wodę i kiedy zacznie wrzeć wsadzić do niej kalafior, gotować 8 minut, po czym delikatnie go wyciągnąć do miski z zimną wodą. Kalafior ostudzić i osuszyć.
  • Kalafior faszerowany mięsem zapiekany pod serowym beszamelem 2. Do mięsa dodać koncentrat i przyprawy. Czosnek przecisnąć przez praskę, a cebulę obrać i pokroić w kostkę, dodać do mięsa. Wszystko razem dokładnie wymieszać.
  • Kalafior faszerowany mięsem zapiekany pod serowym beszamelem 3. Kalafior umieścić w misce i mocno dociskając faszerować mięsem. Piekarnik nagrzać do 180 st. Kalafior owinąć folią aluminiową i piec przez 15 minut.
  • 4. Sos. Masło rozgrzać w rondelku , dodać mąkę i delikatnie zrumienić. Następnie dolać zimne mleko i energicznie mieszając trzepaczką doprowadzić do wrzenia., Dodać przyprawy, i ser, mieszać aż ser się rozpuści, a następnie zdjąć z gazu. Kalafior odwinąć z folii i umieścić w naczyniu żaroodpornym, zalać go sosem i wstawić do piekarnika. Piec przez 1h 20/1 h 30 min. Podawać na gorąco. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior Mięso Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować