Kalafior zapiekany pod beszamelem

0 (0 ocen)

To sposób na prostą i pyszną zapiekankę. Może stanowić dodatek do drugiego dania bądź być samodzielną przekąską.

Składniki:

  • 1 kalafior
    1-2 czerwone cebule
    3-4 ziemniaki
    sól, pieprz
    zioła prowansalskie
    bułka tarta
    masło

    Sos beszamelowy
    2 łyżki masła
    2 łyżki mąki
    1,5 szklanki mleka
    Trochę startej gałki muszkatołowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zapiekanki

Kalafior zapiekany pod beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafior podzielić na różyczki i ugotować na twardo w osolonej wodzie, odsączyć. Ziemniaki ograć i ugotować. Cebulkę posiekać w pióra.
  • 2. Przygotować sos beszamelowy: rozpuścić masło, dodać 2 łyżki mąki, dolewać zimne mleko i gotować na małym ogniu ok. 5 min aż do zgęstnienia, stale mieszając. Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
  • Kalafior zapiekany pod beszamelem 3. Naczynie żaroodporne posmarować masłem i oprószyć bułką tartą. W naczyniu ułożyć warstwę pokrojonych w talarki ziemniaków, następnie różyczki kalafiora, cebulę i resztę ziemniaków. Całość doprawić ziołami prowansalskimi i zalać przygotowanym sosem beszamelowym.
  • Kalafior zapiekany pod beszamelem 4. Naczynie stawić do nagrzanego do 200stopni piekarnika i piec przez około 15 minut pod przykryciem. Gdy sos zacznie bulgotać, ściągnąć górę naczynia żaroodpornego, kalafiora posypać bułką tartą i zapiekać do momentu aż zacznie się rumienić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować