Kalafior zapiekany pod beszamelem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Najlepsza pora na kalafiora .

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 1 duży kalafior
    -4 łyżki masła
    -2 łyżki mąki pszennej
    -1/2 litra mleka 3,2 %
    - 1 szklanka startego żółtego sera
    -natka pietruszki
    - koperek
    - sól , pieprz ,gałka muszkatołowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zapiekanki Ser

Kalafior zapiekany pod beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kalafior zapiekany. 1. Kalafiora myjemy , dzielimy na duże różyczki i gotujemy 4 minuty w osolonym wrzątku . Odcedzamy na durszlaku i pozostawiamy do obcieknięcia .Naczynie w którym będziemy zapiekać kalafiora smarujemy 1 łyżką masła . Układamy ugotowane różyczki które posypujemy natką pietruszki i oprószamy pieprzem .
  • Kalafior zapiekany. 2. W rondelku rozpuszczamy 3 łyżki masła , wsypujemy 2 łyżki mąki i podsmażamy 1 minutkę . Wlewamy mleko i dokładnie mieszamy aby nie było grudek . Doprawiamy solą , pieprzem i gałką muszkatołową . Gotujemy mieszając do czasu aż uzyskamy dość gęsty sos którym zalewamy kalafiora . Całość posypujemy startym serem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 35 minut . Pierwsze 10 minut pieczemy na dolnej półce a potem przekładamy na środkową .
  • Kalafior zapiekany . 3. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i posypujemy koperkiem .

Porady

Przed pieczenie wierzch można posypać łyżką bułki tartej .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior Ser żółty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować