Kalafior zapiekany pod beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kalafiora myjemy , dzielimy na duże różyczki i gotujemy 4 minuty w osolonym wrzątku . Odcedzamy na durszlaku i pozostawiamy do obcieknięcia .Naczynie w którym będziemy zapiekać kalafiora smarujemy 1 łyżką masła . Układamy ugotowane różyczki które posypujemy natką pietruszki i oprószamy pieprzem .
2.W rondelku rozpuszczamy 3 łyżki masła , wsypujemy 2 łyżki mąki i podsmażamy 1 minutkę . Wlewamy mleko i dokładnie mieszamy aby nie było grudek . Doprawiamy solą , pieprzem i gałką muszkatołową . Gotujemy mieszając do czasu aż uzyskamy dość gęsty sos którym zalewamy kalafiora . Całość posypujemy startym serem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 35 minut . Pierwsze 10 minut pieczemy na dolnej półce a potem przekładamy na środkową .
3.Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i posypujemy koperkiem .
Porady
Przed pieczenie wierzch można posypać łyżką bułki tartej .
Komentarze