Kajmakowiec z karmelizowanymi orzechami

  • wyświetlono: 2026 |
  • dodany do książki kucharskiej: 11 |
  • polecenia: 0

Kakaowy biszkopt przełożony masą z dodatkiem kajmaku i karmelizowanych orzechów włoskich. Ciasto jest słodkie, ale delikatne i lekkie, a w połączeniu z orzechami smakuje super.

Mniam1

Składniki

BISZKOPT:

4 jajka
szczypta soli
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
1/4 szklanki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju rzepakowego
4 łyżki słodkiej kawy do nasączenia biszkoptu

KROKANT:

150 g orzechów włoskich
1/3 szklanki cukru
1/4 szklanki mleka
50 g masła

MASA KAJMAKOWA:

200 g masła
1 1/2 szklanki mleka
300 g masy kajmakowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka żelatyny
1/4 szklanki zimnej wody
1/2 krokantu

KREM ŚMIETANKOWO-KAJMAKOWY:

100 g masy kajmakowej
2 szklanki kremówki
3 łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki zimnej wody
1/2 krokantu

Sposób przygotowania przepisu:

Kajmakowiec z karmelizowanymi orzechami

  • image-1bd0dfn1. Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać razem z kakao i proszkiem do pieczenia. Wymieszać i odstawić. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ustawić mikser na najwyższych obrotach i porcjami wsypywać cukier. Piana powinna być lśniąca i sztywna. Zmniejszyć obroty i dodać po jednym żółtku. Wlać olej, a na końcu suche składniki, które najlepiej wmieszać za pomocą szpatułki. Wlać do formy (21x25) wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160*C i piec przez około 30 min. Po wystudzeniu przekroić na dwa blaty i delikatnie nasączyć kawą.
  • image-1vjfm0p2. Krokant. Do garnka wsypać cukier, zmielone orzechy, mleko i masło. Podgrzewać na małym ogniu, aż masa się zagotuje. Wyłożyć cienką warstwę na papier do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C na około 8 min. Jeżeli brzegi będą się przypiekać należy wyjąć blachę z piekarnika. Po całkowitym wystudzeniu ściągnąć krokant z papieru i rozkruszyć w rozdrabniaczu. Można też przełożyć go do woreczka foliowego i roztłuc wałkiem.
  • image-1mn5gfg3. Masa kajmakowa. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić. Kiedy napęcznieje rozpuścić na małym ogniu, nie dopuszczając do zagotowania.
    Szklankę mleka wlać do garnka i rozmieszać trzepaczką razem z kajmakiem. Dodać masło, które powinno się rozpuścić. Resztę mleka rozprowadzić z mąką ziemniaczaną i wlać do mleka, kiedy się zagotuje. Ugotować budyń, wlać żelatynę i przestudzić. Dodać połowę krokantu, wymieszać i gęstą masę wyłożyć na pierwszy biszkopt. Przykryć drugą częścią ciasta.
  • image-26yxnht4. Krem. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić, aż napęcznieje.
    Szklankę mleka wlać do garnka i podgrzewać razem z kajmakiem. Mieszając trzepaczką połączyć na jednolitą masę i zagotować. Dodać napęczniałą żelatynę i rozpuścić w gorącym kajmaku. Odstawić do wystudzenia kontrolując gęstość.Pozostałą kremówkę (1 szklankę) dobrze schłodzoną, ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do kajmaku. Krem wyłożyć na biszkopt i oprószyć krokantem. Odstawić ciasto do całkowitego stężenia. Smacznego :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakiciasto z orzechamimasa krówkowaświętakajmakkrem śmietankowydla gościmaślanyuroczystościCiasta przekładanepieczone orzechy

Komentarze

Podobne przepisy

Jogurtowy deser z karmelizowanymi bananami i orzechami

Dodane przez: Ola1984

Jogurtowy deser z karmelizowanymi bananami...

Szybki w przygotowaniu, bardzo...

Karmelizowane brzoskwinie z lodami

Dodane przez: anemon

Karmelizowane brzoskwinie z lodami

Brzoskwinie są tak pyszne i aromatyczne,...

Jogurt z karmelizowanymi jabłkami

Dodane przez: anemon

Jogurt z karmelizowanymi jabłkami

Porcji smacznych jabłek w pysznym...

Kruche babeczki z karmelizowanymi bakaliami

Dodane przez: joanna30

Kruche babeczki z karmelizowanymi bakaliami

Pyszne, aromatyczne i kruche babeczki...

"Gofry z karmelizowanymi truskawkami"

Dodane przez: Margaretka28

Gofry z karmelizowanymi truskawkami

Szybki i łatwy w przygotowaniu...

Miodownik z orzechami

Dodane przez: dagita

Miodownik z orzechami

Pyszne ciasto miodowe z orzechami...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE