Kajmakowiec z karmelizowanymi orzechami

4.48 (161 ocen)

Kakaowy biszkopt przełożony masą z dodatkiem kajmaku i karmelizowanych orzechów włoskich. Ciasto jest słodkie, ale delikatne i lekkie, a w połączeniu z orzechami smakuje super.

Składniki:

  • BISZKOPT:

    4 jajka
    szczypta soli
    3/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki
    1/4 szklanki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki oleju rzepakowego
    4 łyżki słodkiej kawy do nasączenia biszkoptu

    KROKANT:

    150 g orzechów włoskich
    1/3 szklanki cukru
    1/4 szklanki mleka
    50 g masła

    MASA KAJMAKOWA:

    200 g masła
    1 1/2 szklanki mleka
    300 g masy kajmakowej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka żelatyny
    1/4 szklanki zimnej wody
    1/2 krokantu

    KREM ŚMIETANKOWO-KAJMAKOWY:

    100 g masy kajmakowej
    2 szklanki kremówki
    3 łyżeczki żelatyny
    1/4 szklanki zimnej wody
    1/2 krokantu
Wystaw ocenę:

4.48 (161 ocen)

Kajmakowiec z karmelizowanymi orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1bd0dfn 1. Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać razem z kakao i proszkiem do pieczenia. Wymieszać i odstawić. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ustawić mikser na najwyższych obrotach i porcjami wsypywać cukier. Piana powinna być lśniąca i sztywna. Zmniejszyć obroty i dodać po jednym żółtku. Wlać olej, a na końcu suche składniki, które najlepiej wmieszać za pomocą szpatułki. Wlać do formy (21x25) wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160*C i piec przez około 30 min. Po wystudzeniu przekroić na dwa blaty i delikatnie nasączyć kawą.
  • image-1vjfm0p 2. Krokant. Do garnka wsypać cukier, zmielone orzechy, mleko i masło. Podgrzewać na małym ogniu, aż masa się zagotuje. Wyłożyć cienką warstwę na papier do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C na około 8 min. Jeżeli brzegi będą się przypiekać należy wyjąć blachę z piekarnika. Po całkowitym wystudzeniu ściągnąć krokant z papieru i rozkruszyć w rozdrabniaczu. Można też przełożyć go do woreczka foliowego i roztłuc wałkiem.
  • image-1mn5gfg 3. Masa kajmakowa. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić. Kiedy napęcznieje rozpuścić na małym ogniu, nie dopuszczając do zagotowania.
    Szklankę mleka wlać do garnka i rozmieszać trzepaczką razem z kajmakiem. Dodać masło, które powinno się rozpuścić. Resztę mleka rozprowadzić z mąką ziemniaczaną i wlać do mleka, kiedy się zagotuje. Ugotować budyń, wlać żelatynę i przestudzić. Dodać połowę krokantu, wymieszać i gęstą masę wyłożyć na pierwszy biszkopt. Przykryć drugą częścią ciasta.
  • image-26yxnht 4. Krem. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić, aż napęcznieje.
    Szklankę mleka wlać do garnka i podgrzewać razem z kajmakiem. Mieszając trzepaczką połączyć na jednolitą masę i zagotować. Dodać napęczniałą żelatynę i rozpuścić w gorącym kajmaku. Odstawić do wystudzenia kontrolując gęstość.Pozostałą kremówkę (1 szklankę) dobrze schłodzoną, ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do kajmaku. Krem wyłożyć na biszkopt i oprószyć krokantem. Odstawić ciasto do całkowitego stężenia. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa krówkowa Masło

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Impreza Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować