kajmakowiec

5 (176 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Bardzo smaczne ciasto, lekkie, nieprzesłodzone, idealne dla wielbicieli masy kajmakowej. Doskonałe na imprezy bo jest bardzo podzielne i można je długo przechowywać w lodówce.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • *blaszka 29*34 cm
    Składniki:
    na biszkopt:
    4 jajka
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    na masę budyniową:
    3 szklanki mleka
    70 g budyniu waniliowego (niepełne dwie paczki)
    2 łyżki cukru
    200 g masła
    na masę śmietanową:
    500 ml śmietanki kremówki
    1 galaretka cytrynowa
    2 łyżeczki żelatyny
    1 puszka kajmaku o smaku czekoladowym
    50 g mlecznej czekolady
    6 małych paczek herbatników
Wystaw ocenę:

5 (176 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery Kajmak Herbaty

Kajmakowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt najlepiej upiec dzień przez przekrojeniem. Białka ubić z cukrem na pianę, dodawać żółtka ubijając. Mąkę i proszek przesiać, dodać do masy jajecznej i wymieszać delikatnie drewnianą łyżką. Przelać do blaszki i upiec w 180*C przez około 30 minut. Po wystudzeniu lub przed przekładaniem przekroić na dwa blaty.
  • 2. Budynie ugotować z cukrem na mleku i wystudzić. Miękkie masło utrzeć z zimnym budyniem. Masę podzielić na połowę. Jedną część rozsmarować na dolnym biszkopcie. Na masie rozłożyć herbatniki i posmarować je kajmakiem, przyłożyć drugą warstwą herbatników. Rozsmarować masę budyniową i przykryć biszkoptem. Żelatynę i galaretkę rozpuścić w połowie szklanki wody i wystudzić. Kremówkę ubić na sztywno i wlać do niej galaretkę. Wyłożyć na biszkopt. Posypać startą czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Herbatniki Masa krówkowa Herbata Herbata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować