Różowy kajmakowiec z cappuccino

4.94 (154 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 6 osób

Pyszny mega słodki kajmakowiec na różowym biszkopcie umili romantyczne chwile we dwoje przy kawie ale nie tylko, polecam na różne okazje!Troszkę inna wersja słynnego 3 bita.

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    4 duże jajka
    1/2 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    czerwony barwnik spożywczy w żelu

    Krem:
    1/2 litra mleka
    1 budyń śmietankowy
    2 łyżki mąki pszennej
    1/2 szklanki cukru
    3/4 kostki margaryny
    1 żółtko

    Dodatkowo:
    1 puszka kajmaku
    150 g solonych krakersów
    150 g herbatników maślanych
    100 g czekolady mlecznej

    Pianka cappuccino:
    1/2 litra śmietany kremówki 36%
    3 łyżki cukru pudru
    2 śmietan fiks
    2 łyżki kawy cappuccino w proszku
Wystaw ocenę:

4.94 (154 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Różowy kajmakowiec z cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    białka jaj ubijamy na sztywną pianę wsypując w trakcie ubijania cukier, dodajemy żółtka jaj miksujemy pod koniec stopniowo wsypujemy po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem, dodajemy odrobinę czerwonego barwnika-tyle aby uzyskać taki efekt jaki nas zadowoli.
    Tak przygotowane ciasto wylewamy do wyłożonej pergaminem standardowej blaszki do pieczenia i pieczemy 25 minut w temp 160*c.Po upieczeniu studzimy.
  • 2. Krem:Z mleka odlać 3/4 szklanki i rozpuścić proszek budyniowy z mąką pszenną, resztę mleka zagotować z cukrem i do gotującego wlać roztwór i ugotować budyń.Wystudzić. Miękkie masło utrzeć na puch dodając po łyżce zimnego budyniu oraz pod koniec miksowania dodając żółtko przygotować krem.
  • 3. Pianka cappuccino:
    Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno dodając pod koniec puder i kawę cappuccino, delikatnie mieszamy.
  • 4. Przełożenie:
    Różowy biszkopt smarujemy kremem układamy krakersy smarujemy karmelem przykrywamy herbatnikami na to wykładamy piankę kawową, posypujemy startą na tarce mleczną czekoladą.
    Chłodzimy całą noc w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Herbatniki Krakersy Masa Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować