Kaczka nadziewana suszonymi jabłkami

0 (0 ocen)

  • 27 godz.

Suszone jabłka można robić przez cały rok wiec dlatego polecam taką kaczkę. Jest ponad sezonowa. Jabłka ususzyłam w piekarniku. są fajne do pochrupania i jako nadzienie. Dobrze jest namoczyć jabłka ususzone w winie mają fajny smak wtedy. Kaczkę uwielbiam i zawsze ubolewam że jest jej tak mało.

  • 27 godz.

Składniki:

  • 1,8 kg kaczka
    1 garść pełna suszonych jabłek
    1/2 szklanki wina czerwonego wytrawnego
    1 szklanka kaszy jęczmiennej
    1 łyżka soli
    1 łyżka majeranku
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    1 łyżeczka ziela prowansalskiego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kaczka nadziewana suszonymi jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jabłka namoczone w winie 1.
    Kaczkę myję, odcinam skrzydła. Nacieram solą, czosnkiem sprasowanym, majerankiem, ziołami prowansalskimi w środku i na zewnątrz. Do środka kaczki dodaję także pokrojoną cebulkę. Wstawiam do lodówki pod przykryciem na noc.
    Kaszę gotuję w dwóch szklankach wody. Jabłka suszone kroję na mniejsze kawałki i zalewam winem. Odstawiam na godzinę.
  • farsz z kaszy i jabłek 2. Do wystudzonej kaszy dodaję jabłka, doprawiam solą i tym farszem napełniam kaczkę.
  • kaczka nadziana przed pieczeniem 3. Spinam wykałaczkami, albo szpilkami. Piekę pod przykryciem tyle czasu ile waży kaczka. Około dwie godziny temp 180 stopni. W trakcie pieczenia podlewam kaczę sosem który się wytworzy i wodą około szklanka w odstępach co jakiś czas. Pół godziny przed końcem pieczenia odkrywam kaczkę żeby się zarumieniała.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Kaczka Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować