Kacze udka z malinami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Udka kaczki idealnie współgrają z sosem słodko-pikantnym, z lekko kwaśną nutą. Danie polecam podawać z kaszą jęczmienną :)

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 kacze udka
    25 dag świeżych malin
    2 łyżki brązowego cukru
    1 łyżka octu balsamicznego
    4 gałązki świeżej mięty
    1 łyżeczka oleju
    sól, pieprz
    chilli,
    majeranek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kacze udka z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka umyć, osuszyć, obsmażyć na oleju, dociskając, by wysmażyć z nich tłuszcz. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec ok.70 minut (długość pieczenia zależy od wielkości udek) w temp.190 st.Zostawić w piekarniku na 10 minut.
  • 2. Maliny opłukać, zalać pół szklanki wody (kilka zostawić do dekoracji), rozgotować je na małym ogniu. Dodać cukier i ocet balsamiczny, podgrzewać, aż płyn zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem i chilli. Sos zblendować, przetrzeć przez sito. Mięso polać sosem, udekorować miętą i malinami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kaczka Maliny Mięso Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować