Kacze udka, aromatyczne z majerankiem i czosnkiem

4.43 (188 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kaczkę, czy kacze udka zawsze piekłam w piekarniku. Ale ostatnio zakupiłam tylko cztery sztuki udek, więc uznałam, że przygotuję je na patelni. I był to bardzo dobry wybór. Wyszło bardzo soczyste, mięciutkie mięsko i z fajną lekko chrupiąca skórką. Polecam :)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - udka z kaczki
    - czosnek 3 ząbki
    - majeranek
    - domowa wegeta
    - papryka mielona czerwona
    - smalec 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.43 (188 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kacze udka, aromatyczne z majerankiem i czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka wymoczyłam dokładnie oczyściłam, wypłukałam,osuszyłam. Natarłam przeciśniętym przez praske czosnkiem i majerankiem. Odstawiłam do lodówki na 2 godziny.
    Na patelni rozgrzałam smalec, na wysokim ogniu opiekłam udka z dwóch stron, kiedy były już mocno rumiane, zmniejszyłam ogień do minimum, udka od strony skórki posypałam delikatnie wegetą i dość sporo czerwoną papryką. Dolałam na patelnie odrobinę goracej wody i przykryłam pokrywką. Dusiłam do miękkości, co jakoś czas delikatnie obracając.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Kaczka Udka z kaczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować