Joke Moo Sub, czyli tajska zupa śniadaniowa (โจ๊กหมูสับ)

0 (0 ocen)

  • 60 min

Joke jest jedną z najczęściej jedzonych potraw śniadaniowych w Tajlandii - zawiera dużo odżywczych składników, dzięki czemu już od rana czujesz się pełen sił.

  • 60 min

Składniki:

  • Podstawa (4-5 porcji):
    6 szklanek wody
    250 g mielonej wieprzowiny
    1 szklanka ryżu jaśminowego
    3 ząbki czosnku
    sól, pieprz do smaku

    Dodatkowo:
    2 łyżki sosu sojowego
    4 jajka
    posiekana dymka
    1 łyżeczka mielonej kolendry
    kawałek imbiru
    prażony czosnek*
    prażony makaron Vermicelli**

    POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Joke moo sub, czyli tajska zupa śniadaniowa (โจ๊กหมูสับ) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mielone mieszamy z drobno posiekanym czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem; formujemy z nich kulki wielkości kęsa. W garnku doprowadzamy do wrzenia 6 szklanek wody i wrzucamy pojedynczo mięsne kulki. Zmniejszamy ogień i gotujemy 30 minut.
  • 2. Ryż jaśminowy przygotowujemy zgodnie z zaleceniami producenta. Odcedzamy (nie przelewamy zimną wodą!), wkładamy do misy blendera i miksujemy na gładką masę z kilkoma łyżkami bulionu wieprzowego. Przelewamy do zupy i gotujemy jeszcze 10 - 15 minut.
  • 3. Zupę doprawiamy (u mnie sosem sojowym i mieloną kolendrą), dokładnie mieszamy. Delikatnie wbijamy jajka i gotujemy na małym ogniu 4 minuty- otrzymamy jajka w koszulce. Przekładamy do miseczek, nakładając po jednym jajku i po kilka kulek wieprzowych na miseczkę. Posypujemy dymką (zieloną częścią), imbirem pokrojonym w paseczki, prażonym czosnkiem i prażonym makaronem Vermicelli. Gotowe! :)

Porady

* Prażony czosnek możemy kupić gotowy, lub przygotować go w domu. W tym celu 2-3 ząbki czosnku drobno siekamy, układamy na małym talerzyku i zalewamy odrobiną oleju. Wkładamy do mikrofalówki na najwyższą moc na 30 sek - 2 min. Co 30 sekund sprawdzajcie, jak wygląda czosnek. Ma być złoty, nie spalony :) Mi to zajęło dokładnie 1 min 30 sek - wszystko zależy od mocy mikrofali. Odsączamy i zostawiamy do ostygnięcia. ** Makaron Vermicelli to makaron sojowy w formie cieniutkich nitek. Żeby go przygotować, na patelni rozgrzewamy olej - ma być naprawdę bardzo porządnie rozgrzany. Wrzucamy pocięty makaron. Niemal natychmiast powinien spuchnąć. Dociskamy drewnianą łyżką do patelni te nitki, które nie napuchły. Przekładamy na ręcznik papierowy do odsączenia. Do zupy możecie dodać swoje ulubione dodatki: papryczkę chilli, świeżą kolendrę, szalotkę, jajko na twardo, dymkę, imbir, sos sojowy, sos rybny, itd..

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Tajska Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować