Jogurtowiec z galaretką i brzoskwiniami

4.5 (195 ocen)

  • 1 min
  • Łatwy

Ciasto jest bardzo łatwe i szybkie (nie licząc czasu tężenia) do przygotowania. To gruba warstwa delikatnej, słodkiej pianki, wymieszanej z musem brzoskwiniowym, wylanej na warstwie biszkoptów, a na górze – galaretka z owocami. Jest pyszne! A co najważniejsze nie trzeba go piec.
Do jego przygotowania można wykorzystać dowolne owoce w syropie – w puszce lub ze słoika. Ponieważ syrop, w którym pływają owoce, wykorzystany jest do osłodzenia jogurtowej pianki.

  • 1 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 400g jogurt greckiego
    Puszka brzoskwiń – 820g, 480g po odsączeniu
    6 łyżeczek żelatyny
    1 galaretka – przeźroczysta lub jasna
    Cukier puder do smaku
    Biszkopty
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Jogurtowiec z galaretką i brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brzoskwinie odsączyć na sitku, odlać 300ml soku z brzoskwiń. Sok podgrzać i rozpuścić w nim żelatynę.
    4 połówki brzoskwiń odłożyć, resztę zmiksować na gładko.
    Jogurt połączyć z cukrem pudrem i musem brzoskwiniowym. Dodać przestudzony sok z żelatyną. Całość zmiksować.
    Blachę o wymiarach około 30x20 wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie biszkoptami. Na biszkopty wylać tężejącą masę jogurtową. Gdy ciasto stężeje, na wierzchu ułożyć pokrojone w plasterki brzoskwinie.
    Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu, wystudzić i gdy zacznie lekko tężeć wylać na owoce. Ciasto włożyć do lodówki, aby galaretka stężała.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Brzoskwinie Galaretka Jogurt

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować