Jogurtowiec z galaretkami i borówkami

0 (0 ocen)

  • 1 min
  • Łatwy

Ciasto jest bardzo łatwe i szybkie (nie licząc czasu tężenia) do przygotowania. To gruba warstwa delikatnej, słodkiej pianki, wymieszanej z kostkami galaretek i wylanej na warstwie biszkoptów, a na górze – sezonowe owoce. Jest pyszne! A co najważniejsze nie trzeba go piec.

  • 1 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 800g jogurtu naturalnego
    5 łyżeczek żelatyny
    0,5 szklanki mleka
    3 dowolne galaretki
    Cukier puder do smaku
    Biszkopty
    2 szklanki borówek (lub innych owoców)
    Syrop blue curacao (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Jogurtowiec z galaretkami i borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dwie galaretki rozpuścić w osobnych, płaskich, naczyniach, każdą w 400ml wody. Zostawić do zastygnięcia (galaretki najlepiej włożyć na parę godzin lub na całą noc do lodówki, aby dobrze stężały). Zastygnięte galaretki pokroić w kostkę.
    Trzecią galaretkę rozpuścić w 300ml wody, pozostawić do wystygnięcia.
    Żelatynę roztopić w podgrzanym mleku, wystudzić.
    Tortownicę o średnicy około 20cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie biszkoptami, a na nich ułożyć połowę galaretek. Jogurt utrzeć z cukrem pudrem, można dodać syrop zmieniając smak jogurtowca. Następnie dodać przestudzone mleko z żelatyną, wymieszać dokładnie mikserem. Powstałą masę wylać na galaretki, delikatnie przemieszać, dołożyć resztę galaretek i wylać masę jogurtową, przemieszać. Wyrównać powierzchnię i tortownicę włożyć do lodówki. Gdy stężeje, na wierchu rozprowadzić borówki i całość zalać trzecią, tężejącą galaretką.
    Ciasto włożyć do lodówki, podawać schłodzone.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Galaretka Jogurt

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować