Zapraszam na pyszny jogurtowiec ze świeżymi czereśniami. Idealny na gorące dni. Polecam na deser lub podwieczorek.
2 godz.
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
30 dag czereśni
450 ml gorącej wody
1 czerwona galaretka w proszku ( 0,5 l )
2 łyżki ksylitolu
800 ml jogurtu naturalnego
2 łyżki z czubkiem żelatyny
5 łyżek gorącej wody
Ponadto :
keksówka 27 x 8 x 8
papier do pieczenia
Jogurtowiec z czereśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretkę rozpuszczamy w 450 ml gorącej wody, odstawiamy do ostygnięcia ( najlepiej do lodówki ).
Czereśnie myjemy i odsączamy z wody. Osuszamy papierowym ręcznikiem i odrywamy szypułki oraz wyjmujemy pestki.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Do lekko stężonej galaretki wkładamy owoce i mieszamy, przelewamy do blaszki i wstawiamy do lodówki.
Żelatynę wsypujemy do gorącej wody, mieszamy i odstawiamy. Jogurt przekładamy do miski i dodajemy ksylitol, miksujemy przez chwilę. Następnie wlewamy ostudzoną żelatynę i miksujemy aż połączy się z jogurtem. Przelewamy do blaszki na sztywną galaretkę i ponownie wstawiamy do lodówki do stężenia.
Komentarze