Prosty, kolorowy i bardzo smaczny deser, który nie wymaga pieczenia, ani dużego nakładu pracy. Idealnie sprawdzi się dla dzieci, które zazwyczaj lubią galaretki i herbatniki.
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
2 opakowania herbatników maślanych
5 galaretek w różnych kolorach ( u mnie żółta, pomarańczowa, zielona, niebieska, czerwona)
400 g jogurtu naturalnego
200 g śmietanki kremówki 30%
2 szklanki mleka
1 szklanki cukru pudru
4 łyżki żelatyny
Jogurtowiec z galaretkami na herbatnikach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Każdą galaretkę rozpuścić w 1 1/2 szklanki wody i przelać oddzielnie do płaskich naczyń. Wykorzystałam formy do pieczenia. Kiedy galaretki stężeją pokroić na małe kwadraty i wszystkie umieścić w dużej misce.
2.Przygotować formę o wymiarach 23 x 33 cm układając na dnie warstwą herbatników.
3.Żelatynę zalać 1/2 szklanki zimnego mleka i odstawić na około 10 min, aż napęcznieje. Resztę mleka zagotować z cukrem. Zdjąć z ognia i dodać napęczniałą żelatynę. Mieszać, aż całkiem się rozpuści. Mleko wystudzić do temperatury pokojowej i połączyć z jogurtem za pomocą trzepaczki. Następnie wmieszać ubitą na sztywno kremówkę. Mieszankę wlać do pokrojonych galaretek i dokładnie wymieszać. Wylać do formy, wyrównać i ułożyć warstwę herbatników. Na tym etapie masa bardzo szybko zastyga, więc należy się śpieszyć. Żeby herbatniki dobrze się przykleiły, na wierzch położyć np deskę do krojenia. Wstawić do lodówki, a po stężeniu kroić nożem najlepiej między herbatnikami. Smacznego :)
Komentarze