Chlebek owsiany z siemieniem lnianym

4 (2 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Smaczny chlebek owsiany z dodatkiem siemienia lnianego wypiekany na drożdżach. Chrupiąca skórka, środek lekko wilgotny. Polecam.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 l ciepłej wody,
    50 g drożdży,
    1 łyżeczka cukru,
    2 łyżeczki soli,
    8 łyżek płatków owsianych górskich,
    1 kg mąki pszennej,
    1 garść siemienia lnianego,
    kilka łyżek mleka,
    + ziarna do posypania,
Wystaw ocenę:

4 (2 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chlebek owsiany z siemieniem lnianym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciepłą wodę mieszamy z drożdżami, płatkami owsianymi, solą i cukrem. Odstawiamy na 10 minut. Następnie dodajemy mąkę i siemienie lniane.
    Ciasto mieszamy do połączenia się składników. Ciasto jest luźne.
    Przekładamy do natłuszczonej blaszki, smarujemy mlekiem i posypujemy siemieniem lnianym.
    Pieczemy ok 1 godziny w 180 stopniach ;)
    Smacznego. ;)

Porady

Możemy również dodać ziarna słonecznika.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Płatki Ziarna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować