Ciasto jogurtowe na zimno z biszkoptem ułożonym w szachownicę. Ciasto wyszło bardzo delikatne, pyszne.
60 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
BISZKOPT:
-4 jajka
-120 g. cukru
-80 g. mąki
-80 g. mąki ziemniaczanej
-1 łyżka kakao
-1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
-100 ml. oleju
KREM JOGURTOWY:
-400 g. bananów
-1200 g. jogurtu greckiego
-500 g. serka mascarpone
-500 g. śmietanki 30 %
-100 g. pudru cukru
-1 śmietan-fix
-50 g. żelatyny
-ok.200 ml. wody
Jogurtowa "szachownica" o smaku bananowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt- Białka ubić z cukrem. Dodawać po żółtku. Przesiać mąkę, kakao i proszek. Lekko mieszać, dolewając olej.Przelać do blaszki 22x36, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec biszkopt w 175* 25-30 min. Po przestygnięciu pokroić na 9 pasów.
2.Blaszkę tą co piekliśmy biszkopt, wyłożyć papierem. Na niej ułożyć co drugi pas z biszkoptu.
3.krem-Banany rozgnieść widelcem albo rozdrobnić blenderem.Żelatynę rozpuścić w gorącej, przegotowanej wodzie. Ostudzić do letniego. Schłodzoną śmietankę ubić z pudrem i fixem. Następnie dodać porcjami serek, jogurt, papkę z bananów i miksować. Na koniec dolewać letniej żelatyny i krótko zmiksować. Część wyłożyć między pasy biszkoptu i rozsmarować.
4.Poukładać następną warstwę z pasów biszkoptu, naprzemiennie.
5.Wylać resztę kremu między biszkoptowe pasy, rozsmarować, dociskając żeby dokładnie krem wszedł w zagłębienia.
6.dekoracja-Czekoladę rozpuścić w śmietance nad parą. Trochę ostudzić i przelać do buteleczki z dziobkiem i polać placek w esy floresy. Można dodatkowo posypać, posypką cukrową.
Komentarze