Jesienny torcik makowo-orzechowy

4.5 (184 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Aromatyczne ciasto na jesienne popołudnia.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    350g mąki pszennej,
    130g masła,
    2 łyżki cukru pudru,
    szczypta soli,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    2 żółtka,
    60 ml mleka;

    Nadzienie makowe:
    180g maku suchego,
    80g cukru,
    1 łyżka miodu,
    2 łyżki rodzynek,
    1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej,
    1 łyżka bułki tartej,
    100ml wody;

    Nadzienie orzechowe:
    150g orzechów włoskich,mielonych,
    2 łyżki orzechów włoskich krojonych,
    1 łyżka rodzynek,
    1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej,
    2 łyżki bułki tartej,
    1 łyżka miodu,
    120ml wody;

    Polewa orzechowa:
    60-70 g posiekanych orzechów włoskich,
    1 łyżka miodu,
    3-4 łyżki mleka skondensowanego słodzonego.
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Jesienny torcik makowo-orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche:
    Z podanych składników zagnieść ciasto,zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na 30min.

    Nadzienie makowe:
    Mak zagotować (w dodatkowej wodzie),odcedzić,wystudzić. Zimny mak zemleć w maszynce do mielenia(można użyć mielonego maku). Do maku wsypać rodzynki,skórkę pomarańczową,bułkę tartą,wymieszać. W garnuszku podgrzać wodę z cukrem i miodem,do rozpuszczenia cukru.Mieszankę wlać do maku,wymieszać. Odstawić.

    Nadzienie orzechowe:
    Orzechy mielone i siekane wymieszać z rodzynkami,skórką i bułką tartą. Wodę z cukrem i miodem podgrzać do rozpuszczenia cukru. Mieszankę wlać do orzechów,wymieszać. Odstawić.
  • 2. Schłodzone ciasto podzielić na 3 części,rozwałkować na średnicę 22cm. Ciasto jest dosyć cienkie.Jeden placek wyłożyć do tortownicy,ponakłuwać widelcem i piec w temp.180°C przez około 10min lub do zezłocenia.

    Jedną część surowego ciasta wyłożyć do formy(fi 22cm), nakłuć widelcem. Na ciasto wyłożyć nadzienie makowe,nastepnie upieczony blat ciasta,na niego nadzienie orzechowe i znowu surowe ciasto.
    Piec w 180°C przez 30-35min.
  • 3. Polewa:
    Wszystkie składniki wymieszać,podgrzać do uzyskania płynnej konsystencji. Wylać na ciasto,rozprowadzić równomiernie,wystudzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować