Jesienny torcik makowo-orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche:
Z podanych składników zagnieść ciasto,zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na 30min.
Nadzienie makowe:
Mak zagotować (w dodatkowej wodzie),odcedzić,wystudzić. Zimny mak zemleć w maszynce do mielenia(można użyć mielonego maku). Do maku wsypać rodzynki,skórkę pomarańczową,bułkę tartą,wymieszać. W garnuszku podgrzać wodę z cukrem i miodem,do rozpuszczenia cukru.Mieszankę wlać do maku,wymieszać. Odstawić.
Nadzienie orzechowe:
Orzechy mielone i siekane wymieszać z rodzynkami,skórką i bułką tartą. Wodę z cukrem i miodem podgrzać do rozpuszczenia cukru. Mieszankę wlać do orzechów,wymieszać. Odstawić.
2.Schłodzone ciasto podzielić na 3 części,rozwałkować na średnicę 22cm. Ciasto jest dosyć cienkie.Jeden placek wyłożyć do tortownicy,ponakłuwać widelcem i piec w temp.180°C przez około 10min lub do zezłocenia.
Jedną część surowego ciasta wyłożyć do formy(fi 22cm), nakłuć widelcem. Na ciasto wyłożyć nadzienie makowe,nastepnie upieczony blat ciasta,na niego nadzienie orzechowe i znowu surowe ciasto.
Piec w 180°C przez 30-35min.
3.Polewa:
Wszystkie składniki wymieszać,podgrzać do uzyskania płynnej konsystencji. Wylać na ciasto,rozprowadzić równomiernie,wystudzić.
Komentarze