Tort makowo-orzechowy

  • wyświetlono: 347 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Tort makowo-orzechowy idealny na świąteczny stół.

elka72
  • 16 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

biszkopt makowy:
4 jajka
1 szklanka mąki tortowej
1/3 szklanki cukru
1/2 szklanki suchego maku
1 łyżka proszku do pieczenia

biszkopt orzechowy:
4 jajka
1/2 szklanki cukru
200 g mielonych orzechów włoskich
2 łyżki mąki krupczatki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

krem budyniowy:
700 ml mleka
2 łyżki mąki pszennej
1 budyń waniliowy na 3/4 l
1 łyżka cukru z wanilią
4 żółtka
4 łyżki cukru
250 g masła
1 łyżka ekstraktu z wanilii
poncz:
1/2 szklanki wody
sok z połówki cytryny
1 łyżeczka cukru pudru
ponadto:
słoik dżemu z czarnej porzeczki
150 g posiekanych orzechów włoskich
płatki czekoladowe
gwiazdki z czekolady

Sposób przygotowania przepisu:

Tort makowo-orzechowy

  • 1. biszkopt makowy:
    Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę,stopniowo dodawać cukier,następnie żółtka. Do masy jajecznej wsypać mąkę,mak i proszek. Delikatnie wymieszać wszystko łopatką. Masę wylać do okrągłej formy (śr. 24 cm) wyłożonych papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170* przez 30 minut. Po upieczeniu wystudzić po czym przeciąć na dwa blaty.
  • 2. biszkopt orzechowy:
    Białka ubić z cukrem na sztywną pianę,miksując dodawać żółtka. Do masy jajecznej wsypać orzechy,mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać i gotowe ciasto przelać na blaszkę o śr.24 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 35 minut w temperaturze 180*. Po upieczeniu biszkopt wystudzić
  • 3. krem:
    Odlać 1/2 szklanki mleka, wymieszać z proszkiem budyniowym,mąką i żółtkami,resztę zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlać rozrobioną mieszankę i gotować stale mieszając do powstania gęstej masy. Budyń odstawić do wystygnięcia. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę,dodawać po łyżce budyniu. Utrzeć gładki krem,pod koniec ucierania dodać ekstrakt waniliowy.
  • 4. poncz:
    Z wody soku z cytryny i cukru przygotować poncz i nasączyć nim makowe blaty.
  • 5. złożenie tortu:
    Na talerzu ułożyć jeden makowy placek,posmarować połową dżemu i porcją masy budyniowej. Na masie ułożyć orzechowy biszkopt i rozsmarować kolejną porcję masy budyniowej.
    Drugi makowy blat posmarować resztą dżemu i posmarowaną stroną przyłożyć na warstwę kremu.
    Blaty dobrze docisnąć i resztą kremu wysmarować wierzch i boki.
    Boki tortu grubo posypać orzechami,górę ozdobić płatkami czekoladowymi i gwiazdkami. Tort przed krojeniem kilka godzin schłodzić.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tortorzechydżem porzeczkowymakmasa budyniowaboże narodzenie

Komentarze

Podobne przepisy

Tort makowy z masą kawową

Dodane przez: bietka

Tort makowy z masą kawową

Pyszny tort makowy z masa z kawy...

Tort makowo marcepanowy

Dodane przez: mysza75

Tort makowo marcepanowy

Marcepanowo makowy tort z konfiturą...

Ciasto serowo-makowo-orzechowe

Dodane przez: bietka

Ciasto serowo-makowo-orzechowe

Doskonałe połączenie sera, orzechów...

Ciasto makowo- orzechowe

Dodane przez: Jaga85

Ciasto makowo- orzechowe

Orzechy, mak i jabłka, to idealne...

Ciasto makowo-orzechowe

Dodane przez: czarrna

Ciasto makowo-orzechowe

Pyszne połączenie smaków :)

wyśmienity

Dodane przez: słodyczka

Tort orzechowy

z masą kawową