Tort makowo-orzechowy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Tort makowo-orzechowy idealny na świąteczny stół.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • biszkopt makowy:
    4 jajka
    1 szklanka mąki tortowej
    1/3 szklanki cukru
    1/2 szklanki suchego maku
    1 łyżka proszku do pieczenia

    biszkopt orzechowy:
    4 jajka
    1/2 szklanki cukru
    200 g mielonych orzechów włoskich
    2 łyżki mąki krupczatki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    krem budyniowy:
    700 ml mleka
    2 łyżki mąki pszennej
    1 budyń waniliowy na 3/4 l
    1 łyżka cukru z wanilią
    4 żółtka
    4 łyżki cukru
    250 g masła
    1 łyżka ekstraktu z wanilii
    poncz:
    1/2 szklanki wody
    sok z połówki cytryny
    1 łyżeczka cukru pudru
    ponadto:
    słoik dżemu z czarnej porzeczki
    150 g posiekanych orzechów włoskich
    płatki czekoladowe
    gwiazdki z czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tort makowo-orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. biszkopt makowy:
    Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę,stopniowo dodawać cukier,następnie żółtka. Do masy jajecznej wsypać mąkę,mak i proszek. Delikatnie wymieszać wszystko łopatką. Masę wylać do okrągłej formy (śr. 24 cm) wyłożonych papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170* przez 30 minut. Po upieczeniu wystudzić po czym przeciąć na dwa blaty.
  • 2. biszkopt orzechowy:
    Białka ubić z cukrem na sztywną pianę,miksując dodawać żółtka. Do masy jajecznej wsypać orzechy,mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać i gotowe ciasto przelać na blaszkę o śr.24 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 35 minut w temperaturze 180*. Po upieczeniu biszkopt wystudzić
  • 3. krem:
    Odlać 1/2 szklanki mleka, wymieszać z proszkiem budyniowym,mąką i żółtkami,resztę zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlać rozrobioną mieszankę i gotować stale mieszając do powstania gęstej masy. Budyń odstawić do wystygnięcia. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę,dodawać po łyżce budyniu. Utrzeć gładki krem,pod koniec ucierania dodać ekstrakt waniliowy.
  • 4. poncz:
    Z wody soku z cytryny i cukru przygotować poncz i nasączyć nim makowe blaty.
  • 5. złożenie tortu:
    Na talerzu ułożyć jeden makowy placek,posmarować połową dżemu i porcją masy budyniowej. Na masie ułożyć orzechowy biszkopt i rozsmarować kolejną porcję masy budyniowej.
    Drugi makowy blat posmarować resztą dżemu i posmarowaną stroną przyłożyć na warstwę kremu.
    Blaty dobrze docisnąć i resztą kremu wysmarować wierzch i boki.
    Boki tortu grubo posypać orzechami,górę ozdobić płatkami czekoladowymi i gwiazdkami. Tort przed krojeniem kilka godzin schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Masa budyniowa Orzechy Dżem owocowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować