Bezy pistacjowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka i cukier wymieszać rózgą kuchenną w szklanej lub metalowej misce. Miskę umieścić na garnku z wrzącą wodą. Mieszać białka z cukrem do całkowitego rozpuszczenia się cukru(między palcami nie może być wyczuwalnych ziarenek cukru i masa będzie bardzo ciepła). Zdjąć miskę z garnka i rozpocząć ubijanie bezy mikserem. Ubijać,aż beza będzie sztywna i lśniąca i ostygnie do temperatury pokojowej. Pod koniec ubijania dodać barwnik i wodę różaną.
2.Do gotowej piany wsypać orzechy i delikatnie wmieszać łyżką.
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładać porcje bezy łyżką lub gałkownicą do lodów. Posypać orzeszkami.
Bezy suszyłam w temperaturze 95°C przez 1godz.20min. Studzić w uchylonym piekarniku.
Komentarze