Ciasto porzeczkowe

  • wyświetlono: 1015 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 0

Odświeżające ciasto,idealne na lato.

  • 24 porcje

Składniki

Biszkopt:
120g świeżego szpinaku,
130 ml oleju rzepakowego,
5 jajek L,
150g drobnego cukru,
260g mąki tortowej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia;

Masa porzeczkowo-serowa:
500g sera twarogowego (zmielony dwukrotnie),
500 ml czarnej porzeczki,
5-6 łyżek cukru,
4 łyżeczki żelatyny,
75ml wody;

Pianka cytrynowa:
300ml śmietanki 30%,
1 galaretka cytrynowa,
250ml wody;

Dodatkowo:
2 galaretki o smaku czarnej porzeczki,
650ml wody.

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto porzeczkowe

  • 1. Biszkopt:
    Szpinak i olej zmiksować blenderem na gładką papkę.
    Białka ubić na sztywną pianę,stopniowo dodając cukier. Miksując dodawać po jednym żółtku. Dodać szpinakową mieszankę i dokładnie zmiksować. Do masy jajecznej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.
    Formę 21x32 cm wyłożyć papierem,wylać ciasto i piec w temp.160°C przez 30-35 min. Wystudzić. Odciąć 0,5 cm z wierzchu.
  • 2. Masa porzeczkowo-serowa:
    Żelatynę rozpuścić w wodzie. Porzeczki zblendować z cukrem na gładką masę,dodać żelatynę,wymieszać. Ser rozmieszać mikserem,dodać porzeczki,zmiksować.
    Biszkopt umieścić w formie,wylać na niego masę serową,schłodzić. Gdy lekko stężeje ułożyć na masie odciętą część biszkoptu,schłodzić.
  • 3. Pianka cytrynowa:
    Galaretkę rozpuścić we wrzątku,wystudzić do lekkiego stężenia.
    Kremówkę ubić na sztywno,cienkim strumieniem wlewać galaretkę ciagle miksując. Piankę wylać na ciasto,schłodzić.
    Galaretki porzeczkowe rozpuścić we wrzatku,ostudzić. Jeszcze płynną galaretkę wylać na piankę cytrynową,schłodzić około 3 godziny.

Porady

Do ciasta wykorzystałam przepis na biszkopt szpinakowy ze strony Moje wypieki, z małymi modyfikacjami.
Zamiast drugiej warstwy biszkoptu można użyć okrągłych biszkopcików.
Spodni biszkopt można lekko nasączyć,np. wodą z sokiem z cytryny.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

szpinakczarnaporzeczka

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto agrestowo-porzeczkowe

Dodane przez: iziona

Ciasto agrestowo-porzeczkowe

Ciasto kwaśne i orzeźwiające w...

Piernikowo-porzeczkowe

Dodane przez: dagita

Ciasto piernikowo-porzeczkowe

Mój mąż bardzo lubi piernik. Staram...

Porzeczkowa Zalotka

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Ciasto Porzeczkowa Zalotka

Przepyszne, proste i delikatne...

Ciasto kokosowo-porzeczkowe na białkach

Dodane przez: joanna30

Ciasto kokosowo-porzeczkowe na białkach

Gdy nie wiadomo co zrobić z nadmiarem...

Ciasto porzeczkowa biedronka

Dodane przez: bienpyt

Ciasto porzeczkowa biedronka

Ciasto na zimno na biszkoptowym...

Ciasto makowo porzeczkowe

Dodane przez: Rudziutka33

Ciasto makowo porzeczkowe

Ciasto rozplywa sie w ustach lekko...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE