Pracuję na pełnym etacie, ale zawsze znajduję czas, by ugotować coś pysznego na obiad. Kochamswoją kuchnię i potrawy, które w niej powstają. Moja cudowna mama była mistrzynią kulinariów.
Składniki:
● 80 dag dyni
● 10 dag cukinii
● 2 duże ziemniaki
● 2 marchewki
● 1 l bulionu warzywnego
● 200 ml śmietany 12-proc.
● 2 łyżki soku z cytryny
● 2 łyżki masła
● 5 dag tartego sera typu parmezan
● sól, pieprz
Do dekoracji:
● 10 dag pestek dyni
● plasterki gotowanej marchewki
● gałązki selera naciowego lub natki pietruszki
● bazylia
Jesienny krem jarzynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynię myjemy, obieramy, usuwamy pestki, miąższ kroimy w grubą kostkę. Ziemniaki, cukinię i marchewki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.
2.Masło roztapiamy w rondlu, dodajemy rozdrobnione warzywa i krótko smażymy, cały czas mieszając. Wlewamy bulion i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie.
3.Zupę miksujemy na gładki krem. Dodajemy śmietanę i gotujemy około 5-7 minut. Gotową zupę mieszamy z serem. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
4.Zupę rozlewamy do miseczek. Dekorujemy zrumienionymi na suchej patelni pestkami dyni, plasterkami marchewki, gałązkami selera lub natki oraz
listkami bazylii. Podajemy na gorąco z pieczywem.
Komentarze