1.Proszki budyniowe rozpuszczamy w 250 ml mleka. Pozostałą ilość podgrzewamy. Dodajemy rozrobiony budyń i gotujemy mieszając do zgęstnienia.
Odstawiamy do całkowitego ostudzenia, przykrywamy folią spożywczą.
Masło (musi mieć temperaturę pokojową), ubijamy przez 5 minut na wysokich obrotach.
Następnie dodajemy stopniowo budyń oraz cukier, miksując na mniejszych obrotach, aż wszystkie składniki się dobrze połączą - masa będzie dość gęsta.
Dno formę o wymiarach 25 x 30 cm wykładamy pierwszą warstwą herbatników, następnie smarujemy je masą kajmakową, przykrywamy kolejną warstwą herbatników.
Wykładamy połowę masę budyniowej, układamy kolejną warstwę herbatników, pozostałą masę budyniową, herbatniki i na koniec jabłka. Opruszamy cynamonem oraz kakao.
Wkładamy do lodówki na min 12 godzin, aby herbatniki dobrze zmiękły.
Komentarze