Jesienny BIT

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Ciasto bez pieczenia, na herbatnikach z masą krówką, przełożone masą budyniową oraz jabłkami posypanymi cynamonem i kakao - JESIEŃ na 110%

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 750 ml mleka,

    ok 400 g herbatników,

    250g masy kajmakowej,

    2 budynie śmietankowe po 40g,m

    230 g masła,

    3 czubate łyżki cukru pudru,

    400 g prażonych jabłek

    pół łyżeczki cynamonu,

    łyżeczka kakao
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Jesienny bit - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Proszki budyniowe rozpuszczamy w 250 ml mleka. Pozostałą ilość podgrzewamy. Dodajemy rozrobiony budyń i gotujemy mieszając do zgęstnienia.

    Odstawiamy do całkowitego ostudzenia, przykrywamy folią spożywczą.

    Masło (musi mieć temperaturę pokojową), ubijamy przez 5 minut na wysokich obrotach.

    Następnie dodajemy stopniowo budyń oraz cukier, miksując na mniejszych obrotach, aż wszystkie składniki się dobrze połączą - masa będzie dość gęsta.

    Dno formę o wymiarach 25 x 30 cm wykładamy pierwszą warstwą herbatników, następnie smarujemy je masą kajmakową, przykrywamy kolejną warstwą herbatników.

    Wykładamy połowę masę budyniowej, układamy kolejną warstwę herbatników, pozostałą masę budyniową, herbatniki i na koniec jabłka. Opruszamy cynamonem oraz kakao.

    Wkładamy do lodówki na min 12 godzin, aby herbatniki dobrze zmiękły.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Herbatniki Budyń Masa krówkowa Mus jabłkowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować