Jarskie gołąbki z kaszą gryczaną i soczewicą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Nowa wersja gołąbków, dealna dla wegetarian i wegan kochających tradycyjne smaki.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - 0,5 kg zielonej soczewicy
    - 1 szklanka białej kaszy gryczanej
    - 1 główka białej kapusty
    - 3-4 ząbki czosnku
    - 1 średnia cebula
    - 250 gram pieczarek
    - przyprawa uniwersalna
    - pieprz
    - olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Jarskie gołąbki z kaszą gryczaną i soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jarskie gołąbki z soczewicą i kaszą gryczaną 1. 1. Z kapusty wycinamy głąb i twadsze części, wrzucamy na wrzątek i czekamy ok.5 minut, aż liście zmiękną;
    2. 2. Kaszę gryczaną i soczewicę gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu;
    3. Ugotowaną i odcedzoną soczewicę odstawiamy do ostygnięcia, w międzyczasie na rozgrzanej patelni polanej olejem, podsmażamy drobno posiekaną cebulę;
    4. kiedy soczewica lekko ostygnie blendujemy ją na gładką masę, a następnie dodajemy podsmażoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz i przyprawę uniwersalną, a także kaszę gryczaną. Całość mieszamy;
    5. Kaszę z soczewicą wykładamy na liście kapusty, które zawijamy jak tradycyjne gołąbki. Część liści wykładamy na dnie brytfanki lub naczynia żaroodpornego i podlewamy je niewielką ilością wody;
    6. Na liściach układamy gołąbki, które na wierzchu przykrywamy kilkoma liśćmi kapusty;
    7. Naczynie bądź brytfankę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 1 godzinę i zapiekamy;
    8. W międzyczasie kroimy pieczarki, smażymy je doprawione przyprawą uniwersalną i pieprzem, aż staną się rumiane i podajemy je na upieczonych gołąbkach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza gryczana Soczewica

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować