Jarskie gołąbki z kaszą gryczaną i soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Z kapusty wycinamy głąb i twadsze części, wrzucamy na wrzątek i czekamy ok.5 minut, aż liście zmiękną;
2. 2. Kaszę gryczaną i soczewicę gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu;
3. Ugotowaną i odcedzoną soczewicę odstawiamy do ostygnięcia, w międzyczasie na rozgrzanej patelni polanej olejem, podsmażamy drobno posiekaną cebulę;
4. kiedy soczewica lekko ostygnie blendujemy ją na gładką masę, a następnie dodajemy podsmażoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz i przyprawę uniwersalną, a także kaszę gryczaną. Całość mieszamy;
5. Kaszę z soczewicą wykładamy na liście kapusty, które zawijamy jak tradycyjne gołąbki. Część liści wykładamy na dnie brytfanki lub naczynia żaroodpornego i podlewamy je niewielką ilością wody;
6. Na liściach układamy gołąbki, które na wierzchu przykrywamy kilkoma liśćmi kapusty;
7. Naczynie bądź brytfankę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 1 godzinę i zapiekamy;
8. W międzyczasie kroimy pieczarki, smażymy je doprawione przyprawą uniwersalną i pieprzem, aż staną się rumiane i podajemy je na upieczonych gołąbkach.
Komentarze