REKLAMA

Gołąbki z kaszą gryczaną i boczkiem

wyświetlono: 3028 | dodany do książki kucharskiej: 3 | polecenia: 0

Tak przygotowane gołąbki można także podać z dowolnym sosem. Dla odmiany jednak warto czasem podać je z boczkiem, który idealnie komponuje się ze smakiem kaszy gryczanej. Polecam na smaczny, a przy tym zdrowy obiadek!

opublikowany: 04.03.2015
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • Składniki na około 12-15 sztuk:
    • 1 główka kapusty,
    • 1,5 szklanki kaszy gryczanej,
    • 500 gram pieczarek,
    • Świeżo mielony czarny pieprz do smaku,
    • świeżo mielona sól morska do smaku,
    • ok 5 dag sera żółtego,
    • olej do smażenia,
    • łyżka suszonych grzybów,
    • 1 kostka rosołowa
    Dodatkowo:
    • ok 200-250 gram wędzonego boczku,
    • natka pietruszki do dekoracji
Ocena:

(średnia 4.5 z 168 głosów)

Sposób przygotowania:

  • gotowanie kaszy 1. Kapustę gotujemy w lekko osolonej wodzie, odrywając wierzchnie liście w miarę jak stają się miękkie.
    NADZIENIE:
    Suszone grzyby namaczamy na około 2 godziny w wodzie. Po tym czasie gotujemy je do miękkości w niewielkiej ilości wody. Ugotowane miksujemy wraz z wodą w której się gotowały.
    Kaszę gotujemy na sypko. Studzimy.
  • smażenie pieczarek 2. Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Tak przygotowane smażymy na oleju do miękkości. Doprawiamy do smaku. Pod koniec smażenia dodajemy ugotowane i zmiksowane suszone grzyby. Podgrzewamy do momentu jak płyn odparuje.
    Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  • przygotowanie nadzienia 3. Tak przygotowane składniki: kaszę, grzyby i ser łączymy ze sobą. Otrzymane nadzienie doprawiamy do smaku.
  • nakładanie nadzienia 4. SKŁADANIE:
    Przygotowany farsz nakładamy na ugotowane liście. Zwijamy gołąbki.
  • przed pieczeniem 5. Na dnie naczynia do zapiekania układamy liście kapusty. W tak wyłożonym układamy koło siebie uformowane gołąbki. W około 2 szklankach wody rozpuszczamy kostkę rosołową. Przygotowanym bulionem zalewamy gołąbki. Wierzch przykrywamy liści kapusty. Gołąbki pieczemy około 1 godziny w 180°C.
  • przytapianie boczku 6. Między czasie boczek kroimy w kostkę i przytapiamy na patelni.
    Gotowe gołąbki porcjujemy. Podajemy okraszane boczkiem. Dekorujemy natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: kamila19851 kamila19851

Gołąbki z kaszą gryczaną i warzywami

Gołabki w wersji wegetariańskiej.

kategoria: Dania główne opublikowany: 06.11.2015 | wyświetlono: 11274 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE