Gołąbki z kaszą gryczaną i boczkiem

4.5 (168 ocen)

Tak przygotowane gołąbki można także podać z dowolnym sosem. Dla odmiany jednak warto czasem podać je z boczkiem, który idealnie komponuje się ze smakiem kaszy gryczanej. Polecam na smaczny, a przy tym zdrowy obiadek!

Składniki:

  • Składniki na około 12-15 sztuk:
    • 1 główka kapusty,
    • 1,5 szklanki kaszy gryczanej,
    • 500 gram pieczarek,
    • Świeżo mielony czarny pieprz do smaku,
    • świeżo mielona sól morska do smaku,
    • ok 5 dag sera żółtego,
    • olej do smażenia,
    • łyżka suszonych grzybów,
    • 1 kostka rosołowa
    Dodatkowo:
    • ok 200-250 gram wędzonego boczku,
    • natka pietruszki do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki z kaszą gryczaną i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gotowanie kaszy 1. Kapustę gotujemy w lekko osolonej wodzie, odrywając wierzchnie liście w miarę jak stają się miękkie.
    NADZIENIE:
    Suszone grzyby namaczamy na około 2 godziny w wodzie. Po tym czasie gotujemy je do miękkości w niewielkiej ilości wody. Ugotowane miksujemy wraz z wodą w której się gotowały.
    Kaszę gotujemy na sypko. Studzimy.
  • smażenie pieczarek 2. Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Tak przygotowane smażymy na oleju do miękkości. Doprawiamy do smaku. Pod koniec smażenia dodajemy ugotowane i zmiksowane suszone grzyby. Podgrzewamy do momentu jak płyn odparuje.
    Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  • przygotowanie nadzienia 3. Tak przygotowane składniki: kaszę, grzyby i ser łączymy ze sobą. Otrzymane nadzienie doprawiamy do smaku.
  • nakładanie nadzienia 4. SKŁADANIE:
    Przygotowany farsz nakładamy na ugotowane liście. Zwijamy gołąbki.
  • przed pieczeniem 5. Na dnie naczynia do zapiekania układamy liście kapusty. W tak wyłożonym układamy koło siebie uformowane gołąbki. W około 2 szklankach wody rozpuszczamy kostkę rosołową. Przygotowanym bulionem zalewamy gołąbki. Wierzch przykrywamy liści kapusty. Gołąbki pieczemy około 1 godziny w 180°C.
  • przytapianie boczku 6. Między czasie boczek kroimy w kostkę i przytapiamy na patelni.
    Gotowe gołąbki porcjujemy. Podajemy okraszane boczkiem. Dekorujemy natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Kasza gryczana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować