Gołąbki z kaszą gryczaną i boczkiem

  • wyświetlono: 2129 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Tak przygotowane gołąbki można także podać z dowolnym sosem. Dla odmiany jednak warto czasem podać je z boczkiem, który idealnie komponuje się ze smakiem kaszy gryczanej. Polecam na smaczny, a przy tym zdrowy obiadek!

Jaga85

Składniki

Składniki na około 12-15 sztuk:
• 1 główka kapusty,
• 1,5 szklanki kaszy gryczanej,
• 500 gram pieczarek,
• Świeżo mielony czarny pieprz do smaku,
• świeżo mielona sól morska do smaku,
• ok 5 dag sera żółtego,
• olej do smażenia,
• łyżka suszonych grzybów,
• 1 kostka rosołowa
Dodatkowo:
• ok 200-250 gram wędzonego boczku,
• natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania przepisu:

Gołąbki z kaszą gryczaną i boczkiem

  • gotowanie kaszy1. Kapustę gotujemy w lekko osolonej wodzie, odrywając wierzchnie liście w miarę jak stają się miękkie.
    NADZIENIE:
    Suszone grzyby namaczamy na około 2 godziny w wodzie. Po tym czasie gotujemy je do miękkości w niewielkiej ilości wody. Ugotowane miksujemy wraz z wodą w której się gotowały.
    Kaszę gotujemy na sypko. Studzimy.
  • smażenie pieczarek2. Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Tak przygotowane smażymy na oleju do miękkości. Doprawiamy do smaku. Pod koniec smażenia dodajemy ugotowane i zmiksowane suszone grzyby. Podgrzewamy do momentu jak płyn odparuje.
    Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  • przygotowanie nadzienia3. Tak przygotowane składniki: kaszę, grzyby i ser łączymy ze sobą. Otrzymane nadzienie doprawiamy do smaku.
  • nakładanie nadzienia4. SKŁADANIE:
    Przygotowany farsz nakładamy na ugotowane liście. Zwijamy gołąbki.
  • przed pieczeniem5. Na dnie naczynia do zapiekania układamy liście kapusty. W tak wyłożonym układamy koło siebie uformowane gołąbki. W około 2 szklankach wody rozpuszczamy kostkę rosołową. Przygotowanym bulionem zalewamy gołąbki. Wierzch przykrywamy liści kapusty. Gołąbki pieczemy około 1 godziny w 180°C.
  • przytapianie boczku6. Między czasie boczek kroimy w kostkę i przytapiamy na patelni.
    Gotowe gołąbki porcjujemy. Podajemy okraszane boczkiem. Dekorujemy natką pietruszki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzusezonowe_przysmakikapustakasza gryczanagołąbki

Komentarze

Podobne przepisy

Gołąbki z kaszą gryczaną

Dodane przez: PolskaGotuje

Gołąbki z kaszą gryczaną

Niby tradycyjne gołąbki, a jednak...

1

Dodane przez: marysiaz

Gołąbki z kaszą gryczaną, mięsem i sosem...

danie wymagające poświęcenia czasu,...

Gołąbki z kaszą gryczaną i ryżem z sosem z łopatki

Dodane przez: bietka

Gołąbki z kaszą gryczaną i ryżem z sosem...

Ja bardzo lubię gołąbki, a najbardziej...

Gołabki z kasza gryczana i grzybami

Dodane przez: bogunia1503

GOŁĄBKI Z KASZĄ GRYCZANĄ I GRZYBAMI

Te gołąbki są wersją wegetariańską,....

Gołąbki z kaszą gryczaną i twarogiem w sosie balsamicznym

Dodane przez: aleksandra.główka

Gołąbki z kaszą gryczaną i twarogiem w sosie...

Mój autorski przepis. Gołąbki inspirowane...

Gołąbki z kaszą gryczaną

Dodane przez: MalgosiaZ

Gołąbki z kaszą gryczaną

królewskie gołąbki, idealne

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.