To, że kasza gryczana ma mnóstwo wartości odżywczych - wiemy. W końcu na pg zorganizowany jest konkurs z udziałem kasz. Jednak ja postawiłam na zdrowie x2 i zamiast mięsa użyłam soczewicy. Smacznego
Gołąbki z kaszą gryczaną i soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Soczewicę zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Kaszę również gotujemy. Wszystko studzimy i przekładamy do miski. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w małe kawałki. Dodajemy do kaszy i soczewicy. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
2.Z kapusty wykrawamy głąb. Moczymy we wrzątku, aż zmiękną liście. Miękkie liście oddzielamy od kapusty, odkrawamy zgrubiałe nerwy i smarujemy farszem. Następnie zawijamy w taki sposób: najpierw boki zginamy do środka, a następnie zwijamy gołąbka zaczynając od góry liścia
3.Gotowe gołąbki układamy w wysmarowanym tłuszczem rondlu. Zalewamy sosem, który szykujemy z wymieszanej wody z przecierem, bazylią, solą i pieprzem. Dusimy do miękkości (dlatego nie podałam czasu duszenia, ponieważ każda kapusta w innym czasie jest gotowa).
Komentarze