Jajko-galart

5 (158 ocen)

  • 3 godz.

Galart z kurczaka zwany też galaretką jest klasyką bez której nie wyobrażam sobie świąt czy rodzinnych uroczystości. Jest smaczna i niezobowiązującą przekąską, którą lubi chyba każdy. Podany w formie jajka świetnie prezentuje się na Wielkanocnym stole.

  • 3 godz.

Składniki:

  • kurczak około 1,5 kg
    2 pietruszki
    3 marchewki
    por
    seler
    sól, ziarna pieprzu, ziele angielskie, liść laurowy, papryczka chilii
    pół szklanki zielonego groszku
    3 łyżeczki żelatyny
    łyżka octu
    oraz 10 wydmuszek od jajek
Wystaw ocenę:

5 (158 ocen)

Jajko-galart - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jajko-galart 1. Kurczaka myjemy, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu. Odszumowujemy. Warzywa obieramy, myjemy, dodajemy do gotującego się kurczaka. Dokładamy kilka kulek ziela angielskiego, listki laurowe, ziarna pieprzu oraz sól. Gotujemy na małym ogniu przez 45-50 minut. Oddzielamy na sitku warzywa i przyprawy od rosołu. Groszek gotujemy w osolonej wodzie, odsączamy i przelewamy zimna wodą. Wydmuszki od jajek (odcięty tylko wierzch) dokładnie myjemy, pozostawiamy do ocieknięcia, wlewamy nieco oliwy i dokładnie pokrywamy wewnętrzne ścianki wydmuszek.
  • Jajko-galart 2. Mięso z kurczaka, marchew, por, seler kroimy w małą kosteczkę i wkładamy naprzemiennie razem z groszkiem do wydmuszek. 1/2 l rosołu podgrzewamy i rozpuszczamy w nim żelatynę. Dodajemy łyżkę octu.
  • Jajko-galart 3. Rosół z żelatyną wlewamy do wydmuszek i pozostawiamy do zestalenia w lodówce. Obieramy ze skorupek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować