Galart z kurczaka

4.49 (200 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób

na przekąskę, kolację, od święta czy na przyjęcie - zawsze się sprawdzi

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 6 udźców z kurczaka
    4 marchewki
    2 pietruszki
    kawałek selera
    3 liście laurowe
    6 ziaren ziela angielskiego
    kilka gałązek lubczyku
    1 puszka (212 ml) mieszanki kukurydza, groszek i czerwona papryka
    2 jajka
    4 ząbki czosnku
    sól do smaku
    1 opakowanie żelatyny na 2,5 litra wody
    3 litry wody
Wystaw ocenę:

4.49 (200 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Galart z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso z kurczaka opłukać, przełożyć do garnka, zalać wodą i wstawić na gaz. Zagotować. Gdy pojawią się szumowiny należy je zebrać. Warzywa obrać, opłukać i dodać do mięsa razem z lubczykiem, liściem laurowym i ziarnami ziela angielskiego. Gotować około 1 godziny na średnim ogniu, aż mięso będzie miękkie. Po ugotowaniu wyjąć mięso i warzywa z wywaru. Jedną marchewkę pokroić w kostkę. Mięso oddzielić od skórek i kości i pokroić je na mniejsze kawałki. Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać i pokroić w plasterki. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Dodać do wywaru. W razie potrzeby doprawić do smaku. Przecedzić. Zagotować. Wyłączyć gaz i wsypać żelatynę. Dokładnie wymieszać, żeby żelatyna dobrze się rozpuściła. Do pojemników nałożyć mięso z kurczaka, plasterki jajka oraz mieszankę groszku, kukurydzy i papryki. Wszystko zalać wywarem z żelatyną. Po ostygnięciu przełożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować