Galart z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso z kurczaka opłukać, przełożyć do garnka, zalać wodą i wstawić na gaz. Zagotować. Gdy pojawią się szumowiny należy je zebrać. Warzywa obrać, opłukać i dodać do mięsa razem z lubczykiem, liściem laurowym i ziarnami ziela angielskiego. Gotować około 1 godziny na średnim ogniu, aż mięso będzie miękkie. Po ugotowaniu wyjąć mięso i warzywa z wywaru. Jedną marchewkę pokroić w kostkę. Mięso oddzielić od skórek i kości i pokroić je na mniejsze kawałki. Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać i pokroić w plasterki. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Dodać do wywaru. W razie potrzeby doprawić do smaku. Przecedzić. Zagotować. Wyłączyć gaz i wsypać żelatynę. Dokładnie wymieszać, żeby żelatyna dobrze się rozpuściła. Do pojemników nałożyć mięso z kurczaka, plasterki jajka oraz mieszankę groszku, kukurydzy i papryki. Wszystko zalać wywarem z żelatyną. Po ostygnięciu przełożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
Komentarze