Jajka z niespodzianką

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Inne spojrzenie na ciacha :)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:


  • - mąka pszenna poznańska: 1.5 szklanki
    - cukier kryształ: 0.3 szklanki
    - proszek do pieczenia: 0.5 łyżeczki
    - soda: 0.5 łyżeczki
    - mleko: 150 mililitrów
    - kawa rozpuszczalna: 1 łyżeczka
    - orzechy laskowe posiekane: 3 łyżki
    - margaryna ( kostka 250 g): 5 dekagramów
    - jaja kurze: 2 sztuki
    - gorzka czekolada (kostka): 3 sztuki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka Jajko

Jajka z niespodzianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy wydmuszki z jaj. Z podanej proporcji wyjdzie około 12 sztuk. Margarynę rozpuszczamy z czekoladą( 3 kosteczki, nie tabliczki) w rondelku. Sypkie składniki, czyli: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, kawę rozpuszczalną, posiekane orzechy mieszamy w jednej miseczce. W drugiej łączymy ze sobą jajka, mleko oraz rozpuszczoną margarynę. Część mleka możemy zastąpić sokiem. Po wymieszaniu łączymy suche składniki z tymi mokrymi i "nadziewamy" tak przygotowaną masą wydmuszki do połowy ich objętości. Można użyć strzykawki, można skorzystać też ze szprycy. Tak przygotowane "jajka" pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Ja piekłam je w blaszce do muffin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować