Kruche ciasteczka "Jajka"

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Łatwe i szybkie w przygotowaniu. Cieszą zwłaszcza małe dzieci ;)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na ok 15 sztuk:
    Ok 175g mąki pszennej
    100g cukru pudru
    90g masła
    1 żółtko
    1 łyżka śmietany 18%
    Szczypta soli
    1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią

    Lukier:
    1 białko
    1 ubita szklanka cukru pudru
    Kilka kropel soku z cytryny

    Dodatkowo:
    Kilka połówek brzoskwini z syropu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kruche ciasteczka "jajka" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schłodzone składniki na ciasto kruche siekamy ze sobą, a następnie ugniatamy do uzyskania kształtnej kuli. Owijamy folią spożywczą i na godzinę przekładamy do lodówki.
    Po tym czasie wyciągamy, wałkujemy na placek o grubości ok 4mm i foremką wycinamy kształt jajek (wysokość moich to ok 7cm). Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok 12 minut. Przestudzone „jajka” polewamy przygotowanym lukrem (białko utarte z cukrem pudrem i kroplami cytryny), a w miejsce żółtka wkładamy małą cząstkę brzoskwini wyciętej z połówki owocu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować