Jajka w sosie porowym z kozieradką

0 (0 ocen)

Zdrowa propozycja na śniadanie, kolację, czy wegetariański, bezmięsny posiłek. Jajka w tym wydaniu można śmiało włączyć do wielkanocnego menu. Danie zaskakuje ciepłym, intensywnym aromatem kozieradki.

Składniki:

  • 8 jajek ugotowanych na twardo

    Sos:
    1 większy por (30 – 35 cm)
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki posiekanej bazylii
    2 łyżki masła
    2/3 szklanki śmietanki 12%
    ½ szklanki wody
    ½ łyżeczki przyprawy typu Vegeta
    ½ łyżeczki mielonych nasion kozieradki
    ½ łyżeczki imbiru mielonego
    szczypta chilli
    sól do smaku
    pieprz biały mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Jajko Przystawki Sosy Krem

Jajka w sosie porowym z kozieradką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jajka w sosie porowym z kozieradką 1. Na patelni rozpuścić masło, dodać oczyszczonego i posiekanego pora, obrany i posiekany czosnek, wsypać kozieradkę, imbir oraz chilli. Składniki smażyć 10 min, często mieszając.
  • Jajka w sosie porowym z kozieradką 2. Następnie wlać śmietankę i wodę, dodać Vegatę oraz bazylię. Całość dusić 5 min. Sos doprawić do smaku. Podawać na ciepło z obranymi ze skorupek jajkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować