Zdrowa propozycja na śniadanie, kolację, czy wegetariański, bezmięsny posiłek. Jajka w tym wydaniu można śmiało włączyć do wielkanocnego menu. Danie zaskakuje ciepłym, intensywnym aromatem kozieradki.
Składniki:
8 jajek ugotowanych na twardo
Sos:
1 większy por (30 – 35 cm)
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej bazylii
2 łyżki masła
2/3 szklanki śmietanki 12%
½ szklanki wody
½ łyżeczki przyprawy typu Vegeta
½ łyżeczki mielonych nasion kozieradki
½ łyżeczki imbiru mielonego
szczypta chilli
sól do smaku
pieprz biały mielony do smaku
Jajka w sosie porowym z kozieradką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni rozpuścić masło, dodać oczyszczonego i posiekanego pora, obrany i posiekany czosnek, wsypać kozieradkę, imbir oraz chilli. Składniki smażyć 10 min, często mieszając.
2.Następnie wlać śmietankę i wodę, dodać Vegatę oraz bazylię. Całość dusić 5 min. Sos doprawić do smaku. Podawać na ciepło z obranymi ze skorupek jajkami.
Komentarze