Jajka w sosie słonecznikowym

0 (0 ocen)

Gotowane jajka w gęstym, kremowym sosie słonecznikowym. Dodatek świeżych ziół i charakternych przypraw świetnie dopełnia smakowo kompozycję. Ciekawa propozycja na wielkanocny stół – polecam!

Składniki:

  • 8 jajek ugotowanych na twardo

    Sos:
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka posiekanej mięty
    1 łyżka posiekanego koperku (np. nać kopru anyżowego – fenkuła)
    100 g łuskanych ziaren słonecznika (6 łyżek)
    200 g jogurtu naturalnego typu greckiego 10% tłuszczu
    4 – 5 łyżek majonezu
    1 – 2 łyżki ketchupu pikantnego
    1/3 łyżeczki mielonego imbiru
    1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    szczypta chilli
    sól do smaku
    pieprz biały mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Jajka w sosie słonecznikowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jajka w sosie słonecznikowym 1. W wysokim naczyniu umieścić jogurt, słonecznik, obrany i pokrojony czosnek – zblendować.
  • Jajka w sosie słonecznikowym 2. Następnie dołożyć majonez i ketchup, wsypać imbir, gałkę muszkatołową oraz chilli – wymieszać.
  • Jajka w sosie słonecznikowym 3. Na końcu dodać posiekane zioła i ponownie wymieszać. Sos doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać jako dodatek do ugotowanych oraz obranych jajek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować